Орест Сарматський

Україна може зробити «світову бомбу» в економіці (Агро-новини)

17 (Copy)

Потрібно витрачати гроші не на дурниці, а на створення фонду допомоги сільському господарству України. Про це розповів екс-міністр аграрної політики Литви Казіс Старкявічус в ексклюзивному інтерв’ю «Після відкриття ринку земля коштуватиме €5-10 тисяч» для AgroPolit.com.

Нагадаємо, що в Україні відкрився ринок землі с/г призначення.

«В Україні є 42 млн га земель с/г призначення.. Земельний ринок – це величезні гроші та ресурси для України, для сільського господарства, яке, в хорошому сенсі, може зробити «світову бомбу» для вашої економіки. Можна не розтрачувати гроші, які ви отримаєте від продажу земель, наліво й направо, а створити спеціальний фонд для допомоги сільському господарству, такий, як у Євросоюзі. В їхній фонд надходить 42% від усього бюджету Євросоюзу», – зазначає екс-міністр.

1701 (Copy)
1701 (Copy)

За словами Старкявічуса, Україні потрібна реформа, яка дасть поштовх. Політики повинні вирішити, скільки кожен зможе мати землі, а економісти повинні все підрахувати. Фінанси потрібно направити в справу, в економіку, тоді можна створювати та зміцнювати кооперацію, переробку, гарно попрацювати на рахунок розвитку кооперації, щоб з’явилася можливість допомагати сільському господарству. Гроші мають бути використані в різних програмах, за якими мають бути закріплені люди, щоб не було шахрайства, як колись вийшло в Литві.

Понад 30% українських підприємств «виграли» від Асоціації з ЄС

31,6% українських учасників зовнішньої економічної діяльності відчули позитивний ефект від Угоди про асоціацію з ЄС. Про це повідомив керівник проекту «Успішна країна», економіст, публіцист Андрій Блінов, спираючись на дані досліджень у рамках проекту «Діалог зі сприяння торгівлі» на своїй сторінці у Facebook.

Нагадаємо, що 1 вересня 2017 року набула чинності Угода про асоціацію між Україною та ЄС, пише agropolit.com.

«Сподіваються на виграш 51,5% експортерів і імпортерів. Близько 60% підприємств вказали, що їм ні холодно, ні жарко від Асоціації, лише 6% показали, що програли від інтеграції. Тільки 16% чистих експортерів говорять про виграш. А ось 36% імпортерів Асоціація полегшила життя», – пише експерт.

1702 (Copy)
1702 (Copy)

За оціночними даними, щодо впливу Угоди про асоціацію з ЄС на діяльність підприємств, найбільше виграв сектор послуг, найменше – сільське господарство:

* послуги – 46%

* торгівля – 34%

* промисловість – 29%

* сільське господарство – 26%

Загалом, Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій було проведено опитування 1019 підприємств, які здійснюють зовнішньоекономічну діяльність.

Вибір читачів за тиждень

Відео