Українські фермери почали запилювати сади за допомогою дронів (Агроновини)
Дрони для українських аграріїв вже давно стали не частиною далекого майбутнього, а реальним сьогоденням.
Дрони використовують задля внесення засобів захисту рослин, тепер вони виконують ще й роботу бджіл – запилюють сади.
Асоціація «Укрсадпром» почала випробовувати дрони в садівництві та ягідництві. Наразі відзначають їх ефективність у роботі з маточниками, саджанцями та ягідними культурами, розповів голова асоціації «Укрсадпром» Олександр Матвієць.
– Минулого року ми почали випробовувати дрони, зокрема, вносили ЗЗР на маточники у господарстві «Надія сад» (Закарпатська область). Це було дуже цікаво. У цьому році використовували дрони на промислових насадженнях для запилення фундуку.
Тоді він уже відцвів і необхідно було провести додаткове запилення. І от використання дронів – це один зі способів здійснення цієї операції, – зазначає голова асоціації.
За його словами, внесення ЗЗР дронами має велику перспективу, що пов’язана із точністю роботи.
– За рахунок точного потрапляння на листову поверхню ми зменшуємо кількість шкідливих ЗЗР, без яких не можемо обійтися. Особливо це актуально та ефективно для ягідних культур, саджанців і маточників. А от, що стосується використання дронів у садах, то тут не все так однозначно, – зауважує Олександр Матвієць.
Джерело: www.seeds.org.ua
М’ясо, мед та олія: тепер українські покупці знатимуть країну походження цих продуктів
Міністерство розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства затвердило Порядок і спеціальні вимоги до маркування низки харчових продуктів.
Виробників зобов’яжуть вказувати на продуктах країну або місце їх походження, повідомляє прес-служба Мінекономіки.
Маркувати будуть вісім категорій харчових продуктів, вироблених в Україні або ввезених на митну територію України, на всіх етапах їхньої реалізації.
Рішення почне діяти через три роки, в травні 2024-го.
Маркуванню підлягають такі продукти:
* м’ясо великої рогатої худоби, свіже або охолоджене;
* м’ясо великої рогатої худоби, заморожене;
* свинина свіжа, охолоджена і заморожена;
* баранина і козлятина свіжа, охолоджена і заморожена;
* їстівні субпродукти великої рогатої худоби, свіжі чи охолоджені або заморожені;
* м’ясо та їстівні субпродукти свійської птиці;
* мед;
* необроблена оливкова олія (virgin olive oil) і оливкова олія екстракласу (extra virgin olive oil).
– Внаслідок прийняття наказу споживачі отримуватимуть більш детальну інформацію про країну або місце походження харчових продуктів. Це також дозволить зменшити можливості для підробки і фальсифікації харчових продуктів, – пояснив заступник голови Мінекономіки Сергій Глущенко.
Наказ не поширюється на продукти, вироблені для особистого споживання.
У серпні 2019 року в Україні ввели нові правила маркування харчових продуктів. Зокрема, заборонялося обманювати клієнтів щодо властивостей і складу продуктів.
Джерело: www.seeds.org.ua
Фото з дописів