Орест Сарматський

До 500 гривень за кілограм – в Україні набирає обертів сезон місцевої спаржі (Агроновини)

2301 (Copy)

В Україні поступово набирає обертів сезон місцевої спаржі, але ціни поки утримуються на доволі високих рівнях. 

Поточний сезон спаржі на українському ринку стартував приблизно на два тижні пізніше, ніж минулого року, а ціни на перші дрібнооптові партії були в середньому на 15% вище.

На поточний момент пропозиція місцевої спаржі на українському ринку досі обмежена, а якісну продукцію все ще пропонують досить дорого.

Великим виробникам, які мають контракти на поставку спаржі в мережі супермаркетів, поки вдається відпускати свою продукцію від 200 грн/кг, а на початку тижня на полицях самих магазинів роздрібна ціна могла доходити і до 500 грн/кг.

Однак на такі цінові рівні можуть розраховувати лише деякі великі виробники, у яких налагоджені контакти з мережевим роздробом. Тим часом, для дрібних фермерів ситуація виглядає не настільки позитивно.

Активне зростання популярності спаржі в Україні в останні кілька років закономірно стало причиною збільшення площ під її вирощуванням, а виробництвом масово зайнялися аматори і невеликі фермерські господарства.

В результаті, на оптових ринках південних регіонів, де спаржа дозріла раніше, вже зараз присутні пропозиції дрібнооптових партій спаржі за цінами до 100 грн/кг, а самі виробники отримують ще меншу ціну. При цьому в даному випадку йдеться про низькоякісну продукцію з ушкодженнями від заморозків або нестандартного зовнішнього вигляду і без упаковки.

Що стосується перспектив сезону, великі фермерські господарства лише з наступного тижня почнуть основні поставки спаржі до мереж супермаркетів і підприємств  HoReCa. 

Після збільшення пропозиції ціни, природно, знизяться, але прогнозувати їх точний рівень в розпал сезону поки складно.

З одного боку, в Україні виразно зростає виробництво спаржі, і її пропозиція істотно збільшується з кожним роком, чинячи тиск на ціни на ринку. З іншого боку, попит на спаржу в поточному сезоні буде вищим на тлі активізації роботи підприємств HoReCa після ослаблення карантинних норм в країні.

До того ж, розкид цін на ринку надалі буде дуже широким, тому як великим виробникам, які працюють з мережами супермаркетів, в будь-якому випадку вдасться утримувати ціни вище в порівнянні з дрібними фермерами, пише seeds.org.ua.

Студенти створили екосумки із шкірки фруктів, які після використання розчиняються у воді

Екологічні сумки з фруктової шкірки створили німецькі студенти. Екосумки розчиняються у воді й можуть після використання стати добривом для рослин.

Студенти Лобке Бекфельд та Йоганна Хехемейер-Кюртен розробили напівпрозорі сумки з двох типів відходів – шкірки фруктів, що залишились від виробництва соків, а також коротких целюлозних волокон з місцевої текстильної фабрики.

Ключовим складником виробу є пектин – гелеутворювач, який витягується із клітинних стінок відходів плодів. Він діє як природна сполучна речовина. До нього додають целюлозні волокна довжиною менш ніж 5 міліметрів. Далі  суміш заливають теплою водою та залишають на п’ять днів у формі, щоб вона затверділа.

2302 (Copy)
2302 (Copy)

За словами винахідниці Хехемейер-Куртен, відсоток целюлози, а також довжина і щільність волокон визначають структуру та рівень прозорості та еластичності матеріалу. У свою чергу натуральні пігменти пропонують різноманітні кольори від світлого до темного, від напівпрозорого до непрозорого, від тьмяного до мерехтливого.

Непридатні для використання сумки можна утилізувати, розчинивши у теплій воді. Також целюлозу можна відфільтрувати за допомогою сита. Це дозволить використовувати  її повторно, а пектин може слугувати добривом для рослин, пише seeds.org.ua.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео