Орест Сарматський

Українські яйця завойовують закордонні ринки (Агроновини)

2501 (Copy)

Яйця з українських птахофабрик експортуватимуться до Марокко та країн Малайзії. Державна служба з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів України та компетентний орган Королівства Марокко підписали ветеринарний сертифікат на експорт українських яєчних продуктів.

Про це пише «Агро-Центр».

За 2018 рік в Україні було вироблено 14 982,1 млн штук яєць. Це на 3,3% більше, аніж минулого року. Найактивніше українські яйця імпортували Катар, Ірак, лідером серед імпортерів стали ОАЕ.

Загалом за 2018 рік Україна погодила ветеринарні сертифікати на експорт м’яса птиці та яєчних продуктів в Албанію, Гану, Марокко, Гонконг, Таджикистан та Туреччину.

Глава Державної служби з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів Володимир Лапа заявив, що протягом 2019-2020 років для української продукції птахівництва планують відкрити ринки ще 24 держав.

2502 (Copy)
2502 (Copy)

Без ГМО: Грузія вже 4 роки не вирощує ГМО овочів та фруктів

В результаті перевірок, що здійснили фахівці міністерства охорони навколишнього середовища і сільського господарства Грузії, в період з 2015 року до цього дня на сільськогосподарських угіддях країни не виявлено жодної генетично модифікованої рослини, пише «Агро-Центр» з посиланням «EastFruit».

За інформацією міністерства, за вказаний період співробітниками служби контролю над біорізноманіттям були перевірені зразки пшениці, жита, картоплі, дині, кавуна, сої, люцерни та лобіо – сільськогосподарських культур з найбільшим ризиком генної модифікування. У вибірковому порядку було відібрано 177 зразків цих культур в сукупності з 561,2 га сільськогосподарських земель в різних регіонах країни. За підсумками лабораторних досліджень було встановлено, що ці зразки не містили маркерів ГМО і, відповідно, не були живими геномодифікованими організмами.

У 2014 році в Грузії було прийнято закон «Про живі генномодифіковані організми», згідно з яким на території країни забороняється інтродукція ГМО в навколишнє середовище. Крім того, заборонено розміщення ГМО в ринковій мережі. Використання ГМО в замкнутих системах вимагає відповідної ліцензії. Законом пояснюється, що саме має на увазі термін «живий генномодифікований організм». У законі зазначається, що “зазначені методи надають можливість подолати природні, фізіологічні, репродуктивні або рекомбінаційні бар’єри; в той же час вони не відносяться до традиційних для селекції і виведення порід методів.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео