Віра Олександрович

Утеплити будинок і повернути собі кошти – легко, нагадали жителям Тернопілля (графіка)

111

Про умови та особливості урядової програми «Теплі кредити» у 2017 році жителям Тернопілля розповіли сьогодні, 9 березня.

І нічого дивного. Так, цей опалювальний сезон завершується, тож уже варто починати готуватися до наступного. До того ж, порівняно із минулим роком, у програмі сталися певні зміни. Їх врахувати не завадить.

Нагадаю, будь-яка оселя втрачає тепло. Проте - якщо усунути бодай частину шляхів його «втечі», зекономити вдається, причому суттєво (дивіться на малюнок – прим.).

unnamed (32)
unnamed (32)

  • Якщо відшкодування для субсидіантів минулого року становило до 70%, то тепер цю пільгу зняли, - пояснює начальник Тернопільського облуправління «Ощадбанку» Ярослав Соляр. – Усіх поставили в рівні умови: тобто відшкодування становить 35% для усіх громадян – без винятків.
  • unnamed (33)
    unnamed (33)

Це діє, якщо брати кредит заради здійснення заходів енергоефективності і утеплення будинків. Натомість за програмою придбання твердопаливних котлів відшкодування складає 20% від суми отриманого кредиту. Отже, якщо позичальником є фізична особа, яка отримує субсидію на оплату житлово-комунальних послуг, розмір відшкодування становитиме 35% - як за напрямком придбання котлів, так і для інших енергоефективних заходів, але не більше 12 тис. грн.

Програму «Теплі кредити» уряд поновив 8 лютого цього року (докладно читайте ТУТприм.). Проте від початку її дії можливістю компенсувати для себе частину грошей, витрачених на термомодернізацію житла, скористалися уже чимало власників домогосподарств. Найбільше – у 2016 році.

  • Ростуть тарифи на газ, тепло, світло, але держава хоче бодай частково компенсувати українцям такі витрати, - говорить перший заступник голови обласної держадміністрації Іван Крисак. – Дана програма серйозно працює упродовж трьох років, але найурожайнішим для нас був минулий. Компенсацією скористалися близько 4 тисяч домогосподарств, загалом на суму 73 млн грн.
  • unnamed (31)
    unnamed (31)

Наразі із бюджету на допомогу українцям для утеплення власного житла спрямували 432,44 млн грн. Якщо люди використають ці кошти, уряд обіцяв додати ще.

До речі, скористатися усіма опціями програми «Теплі кредити» нині можна у відділеннях Ощадбанку по всій області. Кредити на проекти енергозбереження і твердопаливні котли надають у відділеннях «Укргазбанку» в Тернополі і Чорткові. Також до програми нещодавно долучилися у «ПриватБанку» (дивіться довідку – прим.).

Фото із відкритих джерел

Довідка. Про умови надання «теплих» кредитів банками-партнерами читайте: ТУТ, ТУТ, ТУТ, ТУТ і ТУТ.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео