Уже відомі наслідки підпалу автомобілів у Тернополі

52872299_2138848949504678_4956428019481706496_n

22 лютого у Тернополі на вул. Куліша зловмисники підпалили автомобіль  та зникли з місця події. 

Так, за дві останніх доби у Тернополі було спалено три автомобілі.

Яку відповідальність передбачено за підпал автомобіля?

Так, згідно частини 2 статті 194 Кримінального кодексу України, умисне знищення або пошкодження чужого майна, що заподіяло шкоду у великих розмірах, вчинене шляхом підпалу, вибуху чи іншим загальнонебезпечним способом,  - карається позбавленням волі на строк від трьох до десяти років.

Під шкодою у великих розмірах визнається злочин, на суму, яка перевищує 240 тис. 125 грн. на момент вчинення правопорушення.

Якщо розмір шкоди, яка завдана, менший, ніж 240 тис. 125 грн., то такі дії можуть бути кваліфіковані за іншими статтями Кримінального кодексу України, в залежності від наслідків, зокрема і як хуліганство (стаття 296 КК України).

Окрім цього, потерпілі, яким було завдано шкоди, внаслідок вчинення злочину мають право на пред'явлення цивільного позову до осіб, що спалили їх автомобіль, для відшкодування завданої шкоди.

Справи, щодо притягнення осіб до кримінальної відповідальності, згідно частини 2 статті 194 Кримінального Кодексу України неодноразово розглядалися судами Тернопільської області.

Як приклад, можна навести судову справу, що розглядалася Монастириським районним судом Тернопільської області (Справа № 1-18/11). Судовим рішенням було встановлено, що підсудний, перебуваючи в стані алкогольного сп'яніння, проник на територію домогосподарства потерпілого, де умисно підпалив господарську будівлю, розташовану в дворі даного домогосподарства. В результаті цих злочинних дій, пожежею знищено господарську будівлю, чим завдано матеріальну шкоду потерпілому у великому розмірі.

Судом було визнано винним підсудного у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст.194 КК України і призначено йому покарання у виді 3(трьох) років позбавлення волі.

Коментар надав Керуючий партнер Юридичної фірми «Самуляк та партнери»

Вибір читачів за тиждень

Відео