В грі «Джура» на Тернопільщині запускають Школу виховників (фото)

4 (Copy)

21-23 вересня 2018 року у селі Мшанець Зборівського району Тернопільської області проходив семінар-тренінг для підготовки тренерів «Школи виховників» «Джур» Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»).

У семінарі взяли участь здебільшого працівники освіти: предметники «Захисту Вітчизни», відповідальні за національно-патріотичну роботу з різних областей України, які вже мають досвід участі в грі «Джура» в ролі організаторів підсумкових етапів, керівників роїв. Також  у даному змаганні взяли участь і представники громадських організацій: козацьких, військово-патріотичних, кілька членів Молодіжного націоналістичного конгресу, Пласту НСОУ, Юнацького корпусу. Метою заходу є: підготовка тренерів, які в майбутньому будуть проводити вишколи для виховників Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»). Цей вишкіл є черговим кроком у створенні Школи виховників Джур - Всеукраїнської вишкільної програми, ціллю якої є підготувати активістів-волонтерів, педагогів чи громадських діячів, які вирішили стати виховниками в рамках Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» і створити постійно діючі осередки - курені. Стратегічною ціллю є: підготувати тисячі виховників, які зможуть створити в найближчі роки сотні, а то й більше тисячі куренів.

Методологічною основою програми семінару-тренінгу стала пластова (скаутська) методика та козацька педагогіка.

На семінар-тренінг були відібрані 35 спеціалістів з усіх областей України із розвитку гри, які мають особистий успішний виховницький досвід, хист і можливість стати тренерами, щоб ділитись своїм досвідом і навчати інших, як стати виховниками. З ними працювало 7 тренерів та представників організаторів гри «Джура».

7 (Copy)
7 (Copy)

В подальшому учасники семінару-тренінгу самі будуть втілювати ідею створення куренів із існуючих або нових роїв гри, щоб здобути особистий практичний досвід. Опісля вони стануть повноцінними тренерами для підготовки виховників гри «Джура», отримавши сертифікат, який це підтверджує.

IMG_20180921_161009 (Copy)
IMG_20180921_161009 (Copy)

- Протягом трьох днів три десятки учасників вишколу засвоювали основні принципи нової виховної системи, вникали у головні підходи неформальної освіти для дітей та дорослих. Значна увага приділялась методам козацької педагогіки, вивчались скаутські підходи до самовиховання та структури організації. Основним навчальним засобом тренери обрали гру ( засвоєння матеріалу через досвід), за що ми їм безмежно вдячні. Адже такий підхід дозволив не лише працювати у режимі нон-стоп, а й надійно зафіксувати корисні навички, які будемо втілювати у безпосередній роботі із джурами. Упродовж року ви могли відслідковувати гештег #dzhura_2018, вже зовсім скоро актуальною стане його версія 2019-го року і саме завдяки йому, зможете побачити ілюстрацію того, чому наші тренери-виховники змогли навчитися і чого самі незабаром навчатимуть. Військово-патріотична гра «Джура»: ми скоро будемо у кожному селі та місті! Реальність таких планів, саме планів, а не просто мрій, показала наша конструктивна і аргументована дискусія. - розповідає Володимир Половський, вчитель із Івано-Франківська.

IMG_3351 (Copy)
IMG_3351 (Copy)

Тренерами заходу стали: Микола Бігус та Юрій Юзич - представники Всеукраїнської молодіжної громадської організації «Пласт - Національна скаутська організація України»;Анатолій Грива, представник Міністерства освіти і науки України.

На заході були присутні: Сергій Неділько, директор Українського державного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді МОН, Тарас Рондзістий, представник міжнародної благодійної установи «Центр національного відродження», а також начальник відділу цивільно-військового співробітництва управління оперативного командування «Захід» ЗСУ, полковник Олександр Ковальчук.

Семінар-тренінг відбувся за фінансової підтримки Міністерства молоді та спорту в рамках конкурсу проектів національно-патріотичного виховання, який організовує Відділ національно-патріотичного виховання.

IMG_20180921_161129 (Copy)
IMG_20180921_161129 (Copy)

Пріоритетне спрямування: підготовка громадських активістів, які залучаються до організації і проведення Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»).

Джерело: Прес-служба «Джура»

Фото: Прес-служба «Джура»

Вибір читачів за тиждень

Відео