В Тернополі нагородили авторів кращих проектів реставрації палацово-паркового комплексу графа Бадені (фото, відео)

DSC_4322 (Copy)

За попередніми підрахунками втілити в життя проектну пропозицію з реставрації та пристосування під культурно-освітній об’єкт в смт Коропець Монастириського району Тернопільської області вартуватиме області понад 69 млн гривень.

Сьогодні, 27 грудня відбулася зустріч голови обласної ради Віктора Овчарука з переможцями відкритого архітектурного конкурсу на кращий проект, де відбулося обговорення пріоритетів відновлення такої важливої пам’ятки, а також нагородження переможців.

- З усіх проектів лише два відповідали положенню та мали всі складові частини, - розповів Віктор Овчарук. – А саме: І місце ми надаємо архітектору Юрію Володимировичу Вербовецькому та його співавторці, а ІІ місце отримує ПП «Рембуд-Захід» - Вікторія Ігорівна Буженко.

Згідно з умовами конкурсу, перша премія становить 20 тис. грн, друга – 15 тис. Перша премія надає право на укладення договору для виготовлення проектної документації для відродження пам’ятки.

[embed]https://youtu.be/lqQmYh_03kE[/embed]

Замовником конкурсу на найкращу проектну пропозицію з реставрації та пристосування палацово-паркового комплексу графа Бадені в Коропці під культурно-освітній об’єкт стала Тернопільська обласна рада. А організатор конкурсу – обласна організація Національної спілки архітекторів України.

Проекти були націлені на те, щоб залучити якомога більше туристів, відновити інтер’єр та об’єднати палац з Коропецьким обласним ліцеєм-інтернатом з посиленою військово-фізичною підготовкою, а саме – створити навчальні кімнати. Задум архітектора Юрія Вербовецького вміщав деталі створення інтер’єру (меблі, стіни, картини…), а Вікторія Буженко внесла нотки сучасного – світлові ефекти на території палацу та озера.

DSC_4309 (Copy)
DSC_4309 (Copy)

DSC_4313 (Copy)
DSC_4313 (Copy)

DSC_4315 (Copy)
DSC_4315 (Copy)

DSC_4319 (Copy)
DSC_4319 (Copy)

DSC_4334 (Copy)
DSC_4334 (Copy)

DSC_4336 (Copy)
DSC_4336 (Copy)

DSC_4338 (Copy)
DSC_4338 (Copy)

DSC_4306 (Copy)
DSC_4306 (Copy)

Нагадаємо:

Палац графа Бадені, що на Тернопільщині, датується початком ХІХ століття. Раніше тут діяли бібліотека, картинна галерея та музична школа. Згодом туристів припинили допускати до пам’ятки через аварійний стан.

У 2014 році в палаці впала частина купола, перекриття між першим і другим поверхами центральної та правої частин будівлі. Через відсутність фінансування тут роками не проводили необхідні реставраційні роботи, проте за 2016 рік було проведено протиаварійні роботи з укріплення стелі та відновлення купола споруди. Всього на реставрацію даху, купола та стелі з бюджету було виділено 1,5 млн грн, але частина цих коштів (800 тис грн) залишається для продовження реставраційно-відновлювальних робіт у 2017 році.

Фото, відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео