Орест Сарматський

В Україні дешевшає цибуля (Агроновини)

2601 (Copy)

Фермери в Україні почали розпродавати свої запаси зі сховищ перед стартом сезону польових робіт, тому пропозиція цибулі на ринку збільшилася.

За даними експертів EastFruit, українські виробники цибулі змушені знижувати ціну на продукцію через зниження торгової активності на ринку, яке було спровоковано збільшенням поставок імпортної цибулі з Казахстану та Узбекистану.

Як наслідок, сьогодні імпортну цибулю в Україні пропонують від 10 грн/кг ($ 0,37 за кг). При цьому її помітно погіршилася останнім часом.

У зв’язку з ситуацією, що склалася, українські виробники цибулі також змушені зменшувати ціну. Зокрема, сьогодні відвантаження даної продукції здійснюються по 11-14 грн/кг ($ 0,41-0,52 за кг) в залежності від якості, тільки за поточний тиждень ціна на цибулю на українському ринку в середньому знизилася на 8%.

Також зниження вартості цибулі пов'язано і з тим, що фермери в Україні почали розпродавати свої запаси зі сховищ перед стартом сезону польових робіт. Таким чином, пропозиція цибулі з українських господарств різко збільшилася, але попит на цю продукцію на ринку залишається невисоким.

Однак, відзначають аналітики, ціна на цибулю з місцевих господарств в Україні як і раніше утримується на рекордно високому рівні. Для порівняння, в кінці лютого 2018 року цю продукцію українські фермери відвантажували в середньому в 3,5 раза дешевше, ніж зараз. При цьому аналітики ринку відзначають, що перспектив до покращення ситуації в даному сегменті поки не спостерігається.

На Дніпропетровщині кар’єр з видобутку марганцю перетворять на сонячну електростанцію

2602 (Copy)
2602 (Copy)

На околиці міста Покровськ Дніпропетровської області планують розпочати будівництво сонячної електростанції потужністю 240 МВт.

Підрозділ енергохолдингу ДТЕК – «ДТЕК ВДЕ» встановить 874 тис. сонячних панелей на землях колишнього кар’єру з видобутку марганцю, землі якого належать до категорії рекультивованих ґрунтів, які не є цінними для сільгоспвиробництва. Про це повідомляє ExPro з посиланням на прес-службу «ДТЕК ВДЕ».

«Ми обрали найсучасніші фотоелектричні модулі китайського виробництва. Німецький концерн Siemens обраний генеральним підрядником для будівництва підстанції збору потужності 35/150 кВ з поставкою всього ключового обладнання, такого як трансформатори, розподільні пристрої відкритого і закритого типу, системи контролю», - зазначив директор Покровської сонячної електростанції Олег Соловей.

Електроенергії згенерованої СЕС вистачить для забезпечення енергопотреб 200 тис. українських домогосподарств.

«Покровська СЕС дозволить виробляти близько 400 млн кВт-год «зеленої» електроенергії, що дозволить скоротити викиди вуглекислого газу в атмосферу на 400 тис. тонн у рік. Станція зробить значний внесок у реалізацію цілей Енергетичної стратегії України», - заявив генеральний директор «ДТЕК ВДЕ» Філіп Лекебуш.

Покровську сонячну електростанцію будуватимуть українські підрядники. Підготовчі роботи розпочнуться вже у лютому, а у жовтні планують завершити будівництво.

Інвестиції в проект складуть близько 200 млн євро.

Покровська стане третьою сонячною станцією ДТЕК в Україні після Трифанівської і Нікопольської СЕС.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео