Тамара Коблик

В Україні фіксують нові випадки кору: найбільше — на Тернопільщині

Серед дітей, які захворіли на кір у 2023 році, 12 % не мали жодного щеплення, 30 % — лише одне, у 20 % випадків інформації про вакцинацію не було

В Україні упродовж 11 місяців 2023 року зареєстрували 55 випадків кору (із них 31 – у дітей віком до 17 років). Про це повідомили у пресслужбі МОЗ України.

Захворювання виявляли в 13 областях та столиці. Найбільше випадків:

  • на Тернопільщині — 12,
  • м. Києві — 10 
  • у Львівській області – 7.

Серед дітей, які захворіли на кір у 2023 році, 12 % не мали жодного щеплення, 30 % — лише одне, у 20 % випадків інформації про вакцинацію не було.

В Україні було зафіксовано 5 точкових спалахів кору протягом 2023 року, які вдалося локалізувати і які не переросли в масові захворювання.

Влітку була організована загальнонаціональна кампанія з «наздоганяючої вакцинації». За 3 місяці пропущені планові щеплення надолужили 153 тисячі дітей.

Зараз вакцина є у кожній області. Вона є безоплатною. Щоби вакцинуватися за Національним календарем профілактичних щеплень чи надолужити пропущені щеплення, зверніться до педіатра або сімейного лікаря!

За Національним календарем (https://bit.ly/3oHejLk), кожна дитина має отримати дві дози вакцини проти кору: в 12 місяців та в 6 років. Вакцина є багатокомпонентною, вона дозволяє сформувати специфічний імунітет проти кору, паротиту та краснухи або перенести захворювання легше та уникнути ускладнень. Ліків проти кору не існує, тому вакцинація — єдиний засіб захисту проти хвороби.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео