Орест Сарматський

В Україні картопля фрі – це поки що вільна ніша, але інтерес до неї зростає (Агроновини)

1001

Картопля фрі – всесвітньовідомий продукт.

Загалом, 80% всієї картоплі, що вирощується в світі, йде на переробку. З усіх продуктів переробки картоплі – переважна більшість переробляється на картоплю фрі. В Україні картопля фрі – це поки що вільна ніша, але інтерес до даного продукту стабільно зростає. Про це розповів директор представництва компанії HZPC в Україні Ігор Чечітко під час ексклюзивної дегустації нових сортів картоплі від HZPC.

Дегустація відбулась у CALIBER 10. Це перший в Україні стріт фуд заклад, який пропонує традиційну бельгійську страву – картоплю фрі, з різноманітними соусами. Для приготування використовують тільки свіжу картоплю – жодної заморозки.

Картоплю ретельно миють і ріжуть за допомогою спеціального пресу.

- Механізм хоч і простий на перший погляд, але в Україні такого не купиш, тому довелося замовляти за кордоном – говорить Юрій Процак, власник закладу.

- В Європі величезна кількість точок швидкого харчування, де смажиться свіжа картопля. Це не та картопля, яку вже почистили, порізали, побланшували, частково просмажили, заморозили та доставили до супермаркетів. Ми хочемо спробувати на смак кілька нових сортів від нашої компанії, це «Сагіта», «Тайгер», «Альверстон Рассет» та відомий багатьом «Челенджер». Це спеціальні сорти для картоплі фрі, які було вирощено в Україні. Майже 80% картоплі, яка вирощується в світі, переробляться. І більшість з неї –картопля фрі. Це величезний, глобальний ринок. Але в Україні його майже немає, – розповів Ігор Чечітко.

Український ринок вже давно чекає на піонерів у цій сфері, інвесторів, які побудують сучасне потужне підприємство.

Джерело: seeds.org.ua

   

Ціни на помідори зросли до рекордного рівня

1002 (Copy)
1002 (Copy)

З огляду на те, що сезон реалізації в українських тепличних комбінатах добігає кінця, наразі основна пропозиція помідорів – це імпортна продукція.

В умовах обмежених постачань і високого попиту ціни на томати зростають. Зокрема, рекордного рівня досягла вартість рожевих помідорів.

Лише за останній місяць рожеві томати подорожчали на 28%. Наразі середня ціна на цей продукт в супермаркетах Києва складає 78 грн за кілограм. Це найвищий показник протягом останніх трьох років.

На оптовому ринку “Початок” (Одещина) ціна рожевих помідорів, привезених з-за кордону складає 65 грн за кілограм. Ціновий діапазон продуктів українського виробництва коливається від 60 до 110 грн за кілограм.

Хоча оптові ціни на Херсонщині дещо нижчі. Наразі фермери продають там рожеві томати по 35 грн за кілограм. Утім пропозиція овоча в регіоні досить обмежена.

Популярнішими стали не лише рожеві та жовті, а й чорні томати. Така тенденція спостерігається й на міжнародному ринку. Нещодавно фахівці американської селекційної компанії “Burpee” вивели “медові” томати помаранчевого кольору. Гібрид – це помідори чері.

Плоди мають привабливий зовнішній вигляд та характеризуються високим вмістом цукрів. Сорт називається “Honeycomb Hybrid”. Насіння вже продають онлайн. Виростити помідори сорту “Honeycomb Hybrid” можна за 75 – 80 днів.

Джерело: seeds.org.ua

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео