Ростислав Фук

В Україні заборонили обмінникам використовувати табло з курсами валют (відео)

Також процес купівлі-продажу валют повинен здійснюватися виключно з відеоспостереженням

Національний банк України посилив вимоги до пунктів обміну валют та заборонив їм інформувати про курс валют, тобто фактично заборонив мати табло з курсами. Про це повідомили у пресслужбі Нацбанку.

Регулятор фіксує, що небанківські установи, які здійснюють обмін валют, розпочали штучно підвищувати курс у готівковому сегменті ринку, чим фактично підтримували існування «банкоматного туризму».  Таке підвищення курсу виглядає безпідставним на тлі відносної стабілізації попиту й пропозиції у безготівковому сегменті валютного ринку та може свідчити про винятково спекулятивні підходи до курсоутворення небанківськими установами", – кажуть у Нацбанку.

Відтак тепер НБУ постановив, що інформація про встановлені курси купівлі та продажу іноземних валют має надаватися в чітко визначеному форматі, а саме – у вигляді копії наказу про встановлення курсів купівлі та продажу іноземних валют. Ця інформація розміщуватиметься виключно в касах установ та їх структурних підрозділів. 

Крім того, обмінникам заборонили інформувати про встановлені курси купівлі та продажу іноземних валют поза межами кас, привертаючи до них надмірну увагу будь-якими цифровими значеннями чи символами. 

Також обмінники повинні знову подавати інформацію до Реєстру приміщень, в яких здійснюються валютні операції, а процес купівлі-продажу валют повинен здійснюватися виключно з відеоспостереженням.

Наостанок,  для посилення контролю за здійсненням купівлі та продажу валют винятково із застосуванням РРО, інформація про їхнє використання передаватиметься до НБУ. Регулятор зазначає, що наразі обмінники частково ухиляються і практично не сплачують податок на прибуток. 

Так, сплачений податок на прибуток таких компаній становить всього 0,00185% від обсягу купленої ними валюти або близько 7 млн грн за рік на весь ринок, – кажуть в НБУ. В першому півріччі року середня сума податку на прибуток з одного підрозділу такої установи становила 165 гривень на місяць.  

Ці зміни не стосуються банків, оскільки на сьогодні практично не зафіксовано ними зловживань у сфері здійснення торгівлі валютними цінностями в готівковій формі. 

Фото і відео Романа Луциківа

Вибір читачів за тиждень

Відео