Ростислав Фук

«Ватра нескорених»: на Тернопільщині провели фестиваль лемківської культури (фото)

На фестивалі збирали кошти на потреби морської піхоти

Фестиваль лемківської культури «Ватра нескорених» відбувся 17 серпня у Монастириськах Чортківського району. Про це пише Суспільне Тернопіль.

Нагадаємо, захід приурочили до 80-х роковин депортації українців з їхніх етнічних територій: Лемківщини, Холмщини, Надсяння, Підляшшя та Любачівщини. Під час заходу збирали гроші для 36-ї бригади морської піхоти ЗСУ.

Цього року фестиваль вперше тривав лише один день.

Ми поміняли суть фестивалю, бо суть нашого життя помінялася. Війна у нас. Дуже багато справжніх хлопців воює за нас, дуже багато лемків, дуже багато полягло. І ми вшановуємо їхню світлу пам'ять, ми зробили наше дійство благодійним. Збираємо на генератор для 36-ї бригади морської піхоти, в якій служать наші лемки, – каже директорка музейного комплексу «Лемківське село» Віра Дудар.

Розпочали захід із молитви та запалення ватри, символу фестивалю, на який зібрались лемки зі всієї України, розповіла Віра Дудар.

80 років спливає з того часу, коли цілий народ, вольний, гордий народ, вигнано було зі своїх рідних автохтонних земель. І цю трагедію, яка сталася в центрі Європи, ніхто досі не засудив на міжнародному рівні. Багато доль наших лемків було поламано, але ми не скорилися. І доказом цього є наша сьогоднішня зустріч, наш музей, наші ватри, які у всьому світі запалюються: США, Канаді, Польщі, Словаччині, Іспанії. Є і пам'ять про свій рід, про свій корінь, – розповідає Віра Дудар.

На фестивалі виступали фольклорні колективи, свої вироби демонстрували народні умільці, господині пригощали гостей лемківською стравою киселицею. Вироби майстрів та книжки продавали на благодійному аукціоні. На потреби 36-ї бригади морської піхоти змогли зібрати 66 тисяч гривень, каже Віра Дудар.

Окрім цього, діяли дві фотовиставки. Одна із них — «Обличчя Лемківщини». На ній представили старі світлини лемків. Фото зібрали під час наукових експедицій.

Інша виставка — «Лемківський цвіт в обороні України». На ній фото бійців, які захищають Україну, а також тих, хто віддав своє життя на війні.

До слова, це 23-й фестиваль лемківської культури, який проводять на Тернопільщині.

Фото: Суспільне Тернопіль

Вибір читачів за тиждень

Відео