Вчені озвучили неочікувані факти про шкоду мандаринів (Агроновини)
Багато хто любить мандарини. Вони незмінно асоціюються з Новим роком та святковим настроєм.
Ці фрукти смачні, соковиті та освіжаючі, а крім того, ще й корисні. У мандаринах містяться вітаміни С, B1 і B2, бета-каротин, клітковина, антиоксиданти та багато інших речовин. А завдяки останнім вітамін С найдовше і краще зберігає свою активність.
Скільки мандаринів можна з’їсти?
Вважається, що фрукти можна їсти у необмеженій кількості. Але насправді вони містять чимало глюкози, яка стимулює вироблення інсуліну. Якщо людина з’їдає дуже багато фруктів (більше 300 г) за один прийом, інсулін порушує розщеплення жиру, і він вирушає в жирове депо, а людина набирає вагу.
Якщо їсти мандарини в рекомендованих кількостях (а це 250-300 г на день), фруктоза не є небезпечною. Бажано розподіляти цю норму та з’їдати порційно протягом дня, а не за один раз. Але пам’ятайте: чим солодший і стигліший фрукт, тим більше в ньому цукру і вище його глікемічний індекс, а значить, і порція має бути меншою.
Що корисніше: соки чи фрукти?
Як зазначалося, в мандаринах міститься чимало корисних речовин. Так, фітонциди це природний антисептик. Вітамін С прискорює регенерацію тканин, підвищує стійкість організму до бактеріальної флори та інфекцій, бере участь у процесі згортання крові та має антиоксидантну дію, зменшує проникність капілярів, покращує засвоєння заліза. Нестача вітаміну С призводить до швидкої стомлюваності, що позначається на загальному самопочутті. Бета-каротин необхідний роботи серцевого м’яза.
Зараз у моді фреші, смузі, сокові детокси, але не всі замислюються про склад та користь таких напоїв. Наприклад, мандариновий фреш містить багато органічних кислот, які у великих кількостях шкодять шлунку та підшлунковій залозі, руйнують зубну емаль. А ось клітковини в соках менше, ніж у цілих фруктах. Крім того, зловживання фрешами загрожує зайвою вагою через велику кількість фруктози.
Фрукти краще їсти, а не пити. А якщо все-таки захотілося свіжого соку, варто вибрати варіант, який містить зелень – шпинат, петрушку, листовий салат. У такий фреш можна додати і мандарин, але не більше одного.
Джерело: agronews.ua
Швидкість доставки вантажів залізницею найгірша за останні 3 роки
Середньодобовий пробіг завантаженого піввагона у листопаді, а зерновоза у жовтні впав до мінімуму за останні 3 роки і становив 109 та 126 км/добу відповідно.
У свою чергу оборот основного залізничного рухомого складу — піввагона та зерновоза — виріс майже на добу порівняно з минулим роком.
Отже, як констатують аналітики, швидкість доставки вантажів цієї осені була найнижчою за останні три роки. У зв’язку з цим профіцит парку вагонів продовжує скорочуватися.
Джерело: agronews.ua