Оксана Бучко

Від несправедливого розподілу майна тернополян врятує шлюбний контракт

34434891_897938613726353_7906508443693875200_n

Сьогодні розлучення не є рідкістю, але воно для колишніх партнерів часто означає поділ набутого під час шлюбу майна. Якого розміру будуть частки та як правильного провести цей процес, розповідають тернополянам у  Регіональному центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільській області в рамках реалізації загальнонаціонального право-просвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО».

Від несправедливого поділу рятує шлюбний контракт

Перш за все, згідно із законодавством України, майно, набуте подружжям за час шлюбу, належить дружині та чоловікові на праві спільної сумісної власності. І на це не впливає  факт, що один із них не мав з поважної причини (навчання, ведення домашнього господарства, догляд за дітьми, хвороба тощо) самостійного заробітку. Окрім цього, при розподілі майна, що є об’єктом права спільної сумісної власності подружжя, частки цього майна дружини та чоловіка є рівними. Звісно, якщо перед одруженням вони не уклали шлюбний контракт, який передбачає іншу процедуру розподілу.

Ділити подружнє майно можна як добровільно, так і через рішення суду. У першому випадку члени подружжя домовляються про визначення часток кожного із них, а також за взаємною згодою розділяють спільне майно. Важливим моментом при такому розподілі є те, що  у випадку поділу житлового будинку, квартири чи іншого нерухомого майна, а також при виділенні нерухомого майна дружині, чоловікові зі складу усього майна подружжя потрібно скласти відповідний договір, який має бути  нотаріально посвідчений. Дана процедура застосовується  при поділі нерухомого майна, а щодо поділу рухомих речей, то в законодавстві немає спеціальних вимог.

Окремо потрібно розглянути випадок розподілу майна подружжя, яке укладало шлюбний контракт. При укладенні шлюбного контракту подружжя може передбачити умови поділу майна. Різниця між такими випадками полягає в тому, що предметом договору про поділ є майно, яке вже належить подружжю на праві спільної власності, у той час, як умови шлюбного договору можуть стосуватися майна, яке подружжя може придбати у майбутньому і яке є відсутнім у момент укладення договору.

Змінити частку розподілу можна у суді

У випадку, коли добровільний розподіл не є можливим, одному із членів подружжя потрібно звертатися до суду із відповідною позовною заявою. При поділі майна через суд перш за все потрібно визначити предмет, тобто яке майно подружжя підлягає розподілу. При визначенні часток майна суд керується принципом рівності, але також може і змінити його. Зокрема відступити від засади рівності часток і зменшити частку одного з подружжя за обставин, що мають істотне значення.

– Для прикладу, якщо один із членів подружжя не дбав про матеріальне забезпечення сім’ї, приховав, знищив чи пошкодив спільне майно, витрачав його на шкоду інтересам сім’ї, тоді суд може збільшити частку в праві на майно того з подружжя, з яким проживають неповнолітні або повнолітні непрацездатні діти, – пояснює представник центру надання правової допомоги Володимир Карий. – За умови, що розмір аліментів, які вони одержують, недостатній для забезпечення їхнього фізичного, духовного розвитку та лікування.  

У випадку розподілу нерухомого майна, наприклад будинку чи квартири, суд може присудити одному із членів подружжя компенсацію за розмір його частки, але лише за його згоди і тільки після перерахування суми коштів на депозитний рахунок. Якщо жоден із подружжя не згоден із таким рішенням, а неподільні речі не можуть бути реально поділені, суд визнає ідеальні частки подружжя в цьому майні без його реального поділу і залишає майно у їх спільній частковій власності.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео