Ростислав Фук

Поліцейські Тернопільщини склали понад 1200 протоколів відсутність пасків безпеки

Правоохоронці вкотре нагадують не нехтувати безпекою під час поїздки на авто

1292 протоколи за порушення правил використання засобів пасивної безпеки склали поліцейські від початку року на Тернопільщині. Про це повідомляють у відділі комунікації Національної поліції області.  

 Відсоток водіїв, котрі не користуються засобами пасивної безпеки є досить великим, навіть, не зважаючи на збільшення штрафних санкцій, – зазначає Степан Адам’як, інспектор управління патрульної поліції в Тернопільській області.

Патрульні кажуть, дехто з громадян свідомо ігнорує це правило, вважаючи, що використання паска безпеки є неефективним та незручним. Інші ж поспішають і не вважають за необхідне витрачати час, щоб пристебнутися та нагадати про це пасажирам.

Проте слід пам’ятати, що надійно пристебнутий ремінь безпеки міцно утримує людину на сидінні та у випадку аварії перешкоджає зіткненню з твердими елементами салону. Сідаючи за кермо, візьміть за звичку обов’язково пристібатися та контролювати, щоб це робили й пасажири, – йдеться в повідомленні.

Правоохоронці нагадують, за невиконання цієї вимоги встановлена адміністративна відповідальність за частиною 5 статті 121 (Порушення правил користування ременями безпеки або мотошоломами) КУпАП. Санкція статті передбачає покарання у вигляді штрафу на суму 510 грн.

Якщо ж пасок безпеки вам заважає, обмежує рухи чи тисне, це означає, що ви його пристебнули неправильно.

Перевірте, чи він:

  • проходить через середину плеча — ключицю, а не шию (верхній), та над стегнами (нижній);
  • сидить туго, але між ременем і грудьми можна просунути руку;
  • відрегульований: можна підлаштувати висоту свого сидіння чи висоту кріплення ременя на стійці.

Для вагітних нижній ремінь іде над тазом і не тисне на живіт. Для дітей зростом до 145 см працює тільки в поєднанні з автокріслом чи бустером відповідно до зросту й віку.

Фото Національної поліції Тернопільської області

Вибір читачів за тиждень

Відео