Олеся Поліщук

Відомий тернополянин похвалився вирощеним на городі екзотичним овочем

241359149_10223588312549367_262496522299115314_n (1) (1)

Відомий тернопільський краєзнавець та громадський діяч Володимир Ханас похвалився вирощеним на городі екзотичним овочем – артишоком.

- Зацвіли артишоки. Дубівці, - так пан Володимир підписав розміщену на його фейсбук-сторінці світлину.

У відповіді на коментарі автор розповів, що минулоріч був дуже добрий врожай цього овочу.

- З’їдаємо трохи самі, трохи вгощаєм родичів та друзів. Але ж це не промислова ділянка. Так - для себе і для експерименту. Цього року вирішили дочекатись насіння, - каже Володимир Ханас.

Ще одна світлина з його допису демонструє, як проводилась минулорічна дегустацію артишоку.

240413369_4207766952593300_5856753701039573610_n (1)
240413369_4207766952593300_5856753701039573610_n (1)

Фахівці розповідають, в Україні поки що немає ні культури вирощування артишоку, ні культури споживання цього екзоту, хоча цей овоч дуже корисний, та й виглядає апетитно на тарілці.

- У їжу вживають бутони артишоку. Наразі в Україну його заводять, в основному, з Італії, Єгипту Іспанії, а покуштувати екзот можна в ресторанах, або купити в елітних супермаркетах, - йдеться в публікації інтернет-ресурсу Landlord.

Артишок – теплолюбна рослина, але витримує заморозки до мінус 5. Насіння не слід пророщувати у відкритому ґрунті. Висаджувати розсаду потрібно у той же період, що й томати. Для контролю бур’янів використовують плівку. Це умовно багаторічна рослина.

Збирають артишок вручну, і слід мати на увазі: плоди дуже колючі. Кожна рослина може дати 15-30 бутонів вагою 250 400 г.

Фото Володимира Ханаса

Вибір читачів за тиждень

Відео