Орест Сарматський

Вони живуть просто неба і страждають від жорстокого поводження (Агро-новини)

ліс

В одному з господарств с. Шиманівка на Вінниччині родина утримує понад сотню корів у жахливих умовах.

Корови протягом року живуть просто неба на подвір’ї, під саморобним навісом і виглядають дуже виснаженими, повідомила ТСН.

Родина, яка тримає стадо, — мати з донькою та сином. Власники виправдовуються,  що утримують худобу за нібито європейськими стандартами.

За словами односельців, насправді в тому господарстві усе далеко не ідеально і його вже нарекли «концтабором» для корів.

«Худоба голодна, вони обгризли, скільки дістали. Вони обгризли всю кору», — звертає увагу мешканка села Вікторія Чілідзе.

0901
0901

На всю череду — лише одна копиця сіна. Деякі корови від виснаження не можуть підвестися, у всіх світяться ребра.

«Воно замерзає. Воно замість води сніг їсть. Бик був замерз, то дружина голови сільради сокирою вирубувала бика», — додає місцевий житель Сергій Кибенко.

Іноді голодні корови вириваються з-за огорожі та витоптують чужі городи та поля.

«П'ять із половиною гектарів було пошкоджео, більше 30% пшениці. Це два роки назад судився з нею (власницею корів ), така сама була ситуація», — скаржиться селянин Валерій Чубенко.

Люди кажуть, що господарі корів не доять, не щеплюють і не маркують, тому цю череду не пускають на спільне пасовище.

«Тут може виникнути вогнище, спалах якоїсь інфекції. Ми переживаємо за свою худобу. У нас корови пройшли всі перевірки», — каже селянка Валентина Вдовиченко.

У село не раз викликали поліцію і захисників тварин, та навіть просили ветеринарів примусово щепити корів, але ті відмовилися, бо худобу для цього треба спершу відгодувати.

«Ми не маємо права робити, коли худоба нижче середньої або тоща. Тому що вона може дати реакцію, якщо вона худа», — пояснила завідувач Соболівської дільниці ветеринарної медицини Зоя Поліщук.

Селяни сподіваються на єдине — у липні мають запрацювати зміни до закону про жорстоке поводження з тваринами. Відтак мучителів худоби можуть ув'язнити або ж примусово вилучити в них стадо корів.

Мінагрополітики розвиватиме кооперації - Ковальова

У рамках нової політики сільського розвитку Мінагрополітики працює над удосконаленням законодавства та формуванням практичних моделей розвитку кооперації з метою стимулювання кооперативної активності у сільській місцевості.

Про намір розвитку кооперацій повідомила прес-служба Мінагрополітики.

Об’єднання у кооперативи дасть змогу невеликим виробниками вийти на ринок України і світу.

«Невеликому виробнику майже неможливо самостійно конкурувати без об’єднання навіть у секторі нішевих культур. У перспективі кооперативи мають допомогти їх учасникам вийти не тільки на внутрішні, але й зовнішні ринки. Якщо ми хочемо досягти успіху, ми маємо активізувати ініціативність територіальних громад», - відзначила заступник міністра аграрної політики та продовольства України Олена Ковальова.

0902
0902

За її словами, вже є приклади, коли українські кооперативи постачають свою продукцію на експорт, зокрема, мед та ягоди.

Олена Ковальова наголосила на тому, що показовим прикладом успішної кооперації є нещодавно відкритий перший кооперативний елеватор у Дніпропетровській області. Більше півсотні суб’єктів господарювання згуртувалися для його започаткування.

Також заступник Міністра зазначила, що минулого року Верховна Рада України проголосувала за законопроект, розроблений за участі міністерства, яким ввела у правове поле поняття сімейного фермерства.

«На сьогодні, крім загального доступу до всіх програм підтримки, фермери можуть отримати безвідсоткові кредити в Українському державному фонді підтримки фермерських господарств з пріоритетом на тваринництво, органічне виробництво, садівництво та кооперацію», - додала Олена Ковальова.

Фестиваль льону на Сумщині закінчився пожежею

В останні день фестивалю, 4 липня, близько 20:15  загорівся ангар з льоном. Об’єкт знаходиться на околиці міста, поряд з конопляним полем.

Про пожежу повідомляє Кур’єр.

Нагадаємо, «Льон-фест» проходив на найбільшому у світі полі льону площею 320 га.

0903
0903

Рятувальників викликали місцеві жителі, які побачили вогонь. Пожежники, які приїхали на місце події, не змогли одразу приступити до роботи. За словами старшого інспектора Максима Гончарова, погасити вогонь, який охопив пресований льон, дуже складно в нього скільки не лий, все дарма. Пожежу вдалося загасити о 5 ранку.

Директор Інституту луб’яних культур Ігор Маринченко вважає, що склад підпалили зловмисники. Цієї думки дотримують всі офіційні представники.

Начальник глухівської поліції Леонід Бібик розповів, що за фактом підпалу відкрито кримінальне провадження за ст. 194 «Підпал».  Наразі проводиться ряд експертиз.

Існує думка, що ангар, у якому сталася пожежа, належить меру міста Мішелю Терещенку.

«Вчора у Глухові підпалили 200 тон льону Мішеля Terestchenko, який намагається відродити льонарство в Україні», - написав на своїй сторінці у Facebook журналіст Ukraїner Богдан Логвиненко.

Вибір читачів за тиждень

Відео