Орест Сарматський

Високий урожай фруктів і олійних допоміг стримати інфляцію (Агроновини)

1702 (Copy)

Розширення внутрішньої пропозиції окремих продуктів харчування завдяки високому урожаю фруктів та олійних, збільшення виробництва продукції птахівництва, а також зниження світових цін на продукти харчування стало додатковим чинником зниження інфляції в Україні. 

Про це повідомляє прес-служба Національного банку України.

Споживча інфляція сповільнилася з 13,7% у 2017 році до 9,8% у 2018 році, за даними Держстату. Це свідчить про розворот тренду зростання інфляції, який спостерігався у 2017 році, та послаблення фундаментального інфляційного тиску на українську економіку. Це відбулося насамперед завдяки жорсткій монетарній політиці Національного банку, зазначено у джерелі. Водночас, попри очікуване зниження, за підсумками року інфляція очікувано перевищила ціль Національного банку 6% ± 2 в. п. на кінець 2018 року, встановлену Основними засадами грошово-кредитної політики на 2018 рік та середньострокову перспективу.

Також уповільнення інфляції відбувалося завдяки сприятливій ціновій кон’юнктурні для українського експорту на зовнішніх ринках в першій половині року і рекордному врожаю зернових у другому півріччі, які підтримували високу пропозицію валюти на міжбанківському валютному ринку також створювали умови для зміцнення курсу гривні.

Туреччина зацікавлена в імпорті українського м’яса , – посол

1701 (Copy)
1701 (Copy)

Посольство України в Туреччині закликало вітчизняних виробників скористатися рішенням турецької сторони щодо продовження до 31 грудня 2019 року дії квоти імпорту живих тварин і м’яса. Про це Надзвичайний і Повноважний посол України в Туреччині Андрій Сибіга написав у Twitter.

– Закликаємо вітчизняних виробників скористатися рішенням турецької сторони щодо продовження до 31.12.19 р. дії квоти імпорту живих тварин і м’яса з нульовими митними ставками для виходу та закріплення на ринку Турецької Республіки та третіх країн, – зазначив Сибіга.

В оприлюдненому документі вказано, що до 31 грудня 2019 року діють нульові митні ставки на імпорт живих тварин і м’яса за наступними квотами: велика рогата худоба, жива – 500 тисяч голів, вівці та кози, живі – 475 тисяч голів, м'ясо великої рогатої худоби, свіже або охолоджене – 75 тисяч тонн, компенсовані четвертини – 20 тисяч тонн.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео