Віра Олександрович

Вивозити товар з гуртовень на ринках Тернополя дозволять із 6 до 8 години ранку

Снимок4

Транзитного транспорту, що їде через Тернопіль, суттєво поменшало. До того ж, значно поліпшилася під час карантину і криміногенна ситуація у місті.

Про це під час засідання оперативного Штабу із подолання надзвичайної ситуації сьогодні, 8 квітня, розповіли начальник обласного управління патрульної поліції Богдан Шевчук і начальник міського відділу поліції Сергій Гаврилюк. Вони традиційно не перебували у Ситуаційному центрі, а на відеозв’язку.

Снимок3
Снимок3

Отже, спеціальні карантинні пости, які створили у Тернополі, продовжують працювати у звичному режимі. Від понеділка правоохоронці перевірили близько 3 000 авто, причому лише 1 200 були із тернопільськими номерами. Адже основний акцент патрульні роблять на «чужих» – автомобілі із номерами інших областей і держав. 

Нагадаємо, контрольно-пропускні пости (КПП) у Тернополі діють у 4-х місцях: в’їзд із Чернівецької траси, з боку Кременця і Хмельницького, а також – на вулиці Бережанській, біля Сервісного центру МВС. Чергують там патрульні поліцейські і медики.  

– Виникла у нас лише одна проблема, – звітує Богдан Шевчук. – Термометри, якими користуються чергові, нагріваються. Тому стає важко зафіксувати правильну температуру під час скринінгу. Доводиться чекати, поки термометр охолоне. 

Відтак міський голова Сергій Надал пообіцяв забезпечити кожен пост додатковим термометром, щоб нестача обладнання не ускладнювала нікому роботу. Окрім того, на нараді закріпили домовленість про те, що швидка допомога відразу виїздитиме на виклик патрульних, якщо вони натраплять на водія чи пасажира із температурою вище 38-ми градусів. Раніше вони лише мали телефонувати на гарячу лінію.

– За період від 6 квітня до сьогодні ми отримали 230 повідомлень від громадян, – каже Сергій Гаврилюк. – Лише 12 справ про кримінальні діяння внесли до Єдиного реєстру, причому половину із них розкрили «за гарячими слідами». Це – і шахрайство, і крадіжки.

За його словами, серед повідомлень було 52 про порушення карантинних заходів. Утім, переважно у таких випадках поліцейські обходилися лише проханнями і попередженнями. 

– Співробітники підрозділу наразі склали тільки кілька протоколів, – додає він. – Зокрема, відразу три – щодо компанії, яка розпивала спиртне у парку і не реагувала на зауваження правоохоронців. Адже протоколи, що за рішенням суду передбачають сплату штрафів, ми складаємо лише у складних випадках. На щастя, більшість тернополян реагують на карантинні вимоги правильно. 

Додамо, тернопільські поліцейські сьогодні всерйоз взялися за ломбарди, які почали працювати, попри заборону, що діє у місті. Що цікаво, таке ж рішення – про закриття ломбардів – уже підтримали і на засіданні обласного Штабу боротьби із коронавірусом. 

– Щоб вони не догралися, що з ними врешті зроблять так, як із гральними залами, – зауважує мер. – Бо дехто вважає, що їм усе можна. Навіть у соціальних мережах пишуть, що будуть працювати. Не буде цього – заборона діє для всіх!

До речі, під час цієї наради вирішили надати спеціальні перепустки частині підприємців, які мають гуртовні на територіях тернопільських ринків. При цьому уточнили: новація стосується лише тих, хто зберігає свою продукцію на складах і постачає її у крамниці тощо. Отже, їм дозволять вивозити свій товар щодня із 6-ї до 8 години ранку. Проте підприємцям, які торгують на ринках, працювати досі заборонено.

Фото з трансляції засідання Штабу на сторінці Сергія Надала у соціальній мережі «Фейсбук» 

Вибір читачів за тиждень

Відео