Орест Сарматський

Ягоди годжі: Україна може скласти конкуренцію Китаю (Агроновини)

ягоди годжі

Україна може конкурувати на ринку ягід годжі, головним постачальником яких на міжнародний ринок є Китай. Ця ягода вирощується у КНР промисловим способом.

Про це йдеться у повідомленні компанії Pro-Consulting.

- Кілька років тому в херсонських степах оселився китайський фермер Ван. Одного разу він вирішив провести експеримент і засадив два гектари своїх земельних угідь кущами годжі. Яке ж було його здивування, коли вони прекрасно там прижилися. Були здивовані і місцеві агрономи, які приходили подивитися на посадки китайця, адже виросла на його ділянці рослина давно їм відома під ім'ям дереза звичайна, — розказують експерти.

Цю рослину можна повсюдно зустріти в дикорослому вигляді біля доріг, на пустирях, на узліссях і сухих схилах.

- У наших фермерів дереза завжди вважалася бур'яном, від якого досить важко позбутися… Виявилося, що бур'ян може обернутися високоприбутковою культурою. Правда, поки попит на неї на українському ринку незначний, і практично весь врожай відправляється за кордон. Але ж віяння здорового способу життя поширюються швидко, і мода на ягоди годжі поступово приходить і до нас, — зазначають спеціалісти.

Кілограм цих ягід в сушеному вигляді коштує близько $50.

Для довідки. Годжі, що родом з Тибету, здатні уповільнити старіння організму, допомагають при діабеті, перешкоджають виникненню раку, дуже ефективні в боротьбі з ожирінням і несуть в собі багато корисних речовин (18 амінокислот, 22 макро  і мікроелементи, 6 вітамінів, полісахариди, алкалоїди).

Україна скоротила експорт ягід у 1,7 рази

Нестача пропозиції якісної ягоди у травні-червні призвела до помітного падіння експорту свіжих ягід.

Як повідомляють в Асоціації «Ягідництво України», Згідно даних державної фіскальної служби України, експорт вказаної продукції впав в 1,7 рази порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Як зазначають в асоціації, така ситуація була цілком очікуваною, оскільки протягом травня-червня неодноразово надходили повідомлення як від виробників так і від експортерів про проблеми з якістю через дощі в період масового збору майже в усіх областях країни. Як наслідок, спостерігався брак пропозиції товарних партій суниці високої якості. Крім того, й переробники неодноразово жалілися на проблеми з закупівлями.

ягоди
ягоди

Всього у 2019 році вже було експортовано ягід на $1,1 млн, при цьому 43% виручки було отримано при експорті до Білорусі. Також до трійки найбільших споживачів увійшли Польща (з долею у 31%) та Великобританія (11% від загальної виручки).

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео