Дарія Шевченко

Як на Тернопільщині відбуватимуться вибори під час карантину? 

23_10_Ternopil_preskonferenciia_2

Сьогодні, 23 жовтня, у  Тернопільському пресклубі відбулось засідання представників Громадянської мережі «ОПОРА» та представників поліції. Під час засідання обговорили питання порушення виборчого законодавства, кількість кандидатів та забезпечення виборчих дільниць.

Як розповіли представники «Опори», виборцям рекомендують бути у масках, а при вході стоятиме людина, яка буде проводити дезинфекцію рук і проводити температурний скринінг.

– Тобто якщо людина матиме ознаки захворювання або температура буде більша ніж 37,2, то вона голосуватиме у спеціально призначеній кабінці, у якій проводитимуть дезинфекцію після кожного виборця, для них також буде і спеціальна скринька для бюлетнів, – розповідає громадська омбудсменка із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА у Тернопільській області Ольга Мазаєва.

Окрім маски, виборцям також рекомендують  мати рукавички і свою ручку.

– Я думаю, що кожен розуміє, щоб мінімалізувати ризик зараження, дітей брати на виборчу дільницю звичайно не рекомендується, – каже Ольга Мазаєва.

Уникати мікроскупчень людей та контролювати ситуацію допомагатимуть члени виборчої комісії, також буде нанесена спеціальна розмітка, яка допомагатиме дотримуватись дистанції. До одного столика для голосування рекомендується підходити не більше трьом особам. Люди, які видаватимуть виборчі люлетені будуть в масках або щитках і дезинфекцію проводитимуть кожних 30 хв.

– Ми подавали запити стосовно забезпечення виборчих дільниць засобами індивідуального захисту. Вчора прийшла відповідь. Кошти ТВК отримують з різних фондів, тому що назаль відповідно до постанови 641 місцеві бюджети мають забезпечувати засобами індивідуального захисту. Дільниці повністю забезпечені засобами індивідуального захисту, –  пояснює Ольга Мазаєва. 

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео