Орест Сарматський

Як отримати 3 т/га на третій рік – секрети обрізки горіхового саду (Агроновини)

0801 (Copy)

Після відвідин провідних горіхових садів у США економіст департаменту технічного співробітництва ФАО Андрій Ярмак поділився особливостями вирощування плодів у США.

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

– Обрізка – це ворог саду волоського горіха. Так, до таких висновків зараз прийшли вчені з UC Davis – провідного університету в світі з питань горіхівництва, – зауважив Андрій Ярмак.

За його словами, експериментальний сад з мінімальною обрізку у перший рік приніс урожай 3 т/га на третій рік.

– Економія виявилася колосальною насамперед у витратах на робочу силу. Просто немає обрізки і обрізників. В принципі в саду взагалі немає ручної праці тепер, – додав експерт.

Він наголосив, що без обрізки сад швидше вступив у плодоношення і давав більш високий урожай до виходу на повну врожайність, яка виявилася спів ставною з садами з інтенсивної обрізкою. Такий підхід забезпечує швидше повернення вкладень. Замість традиційного крапельного зрошення в садах США використовуються спринклери та багато датчиків для контролю за зрошенням. Органічні горіхи майже не вирощуються, адже дуже важко забезпечити необхідний обсяг азоту.

– Холодні ночі – гарантія високих врожаїв. Кажуть, що могли б отримувати більше 7-8 т, якби ночі були ще прохолоднішими. Але горіх вирощують саме там, де вже є нічна прохолода, – продовжив Андрій Ярмак.

0802 (Copy)
0802 (Copy)

Сливи подешевшали до трирічного мінімуму

Протягом липня вартість слив поступово знижувалася, а наприкінці місяця ціна досягла трирічного мінімуму. Фактично сьогодні сливи є найдешевшими сезонними фруктами в Україні. Про це повідомляє «Інфо-Шувар».

На гуртовому ринку ОРСП «Шувар» сливи пропонуються по 5-8 грн/кг (€0,17-0,27/кг). Тиждень тому сливи коштувала 10-15 грн/кг (€0,34-0,53/кг).

– Зниження ціни на сливу пов’язане із різким зростанням її пропозиції від українських виробників та імпортерів. Сьогодні Україна активно збирає власний врожай, крім того імпортує багато сливи із Молдови, Сербії та Узбекистану. До того ж зростає конкуренція з боку інших фруктів, на торговому майданчику нашого ринку дедалі стає більше українських та імпортних персиків, нектаринів, абрикосів. Також знижується ціна на лохину і збільшується пропозиція раннього яблука та груш, – розповідає керівник департаменту «Аналітика» ОРСП «Шувар» Тетяна Гетьман.

За даними «Інфо-Шувар» поточні ціни на сливи вже є майже на 20% нижчими від цін попередніх двох сезонів. В минулі роки мінімальних показників ціни на сливи досягали в кінці серпня.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео