
Як швидко та смачноприготувати спаржу і з чим її подавати
Рецепти сезонних страв розповів український шеф-кухар Євген Клопотенко

Якщо ви досі сумніваєтеся, чи варто вам купувати і як готувати спаржу, спробуйте посмакувати цією рослиною за простими рецептами. Технологіями приготування у себе на сайті поділився український шеф-кухар Євген Клопотенко.
Варто зазначити, в спаржі міститься чимало антиоксидантів і вітамінів, які покращують травлення та можуть знижувати рівень цукру. Окрім того, це чудовий продукт для людей, котрі прагнуть схуднути. Адже в спаржі мало калорій, але багато води.
Як смачно приготувати спаржу
Спаржа — корисний овоч, який готується дуже швидко. Щоб зберегти її смак і текстуру, важливо не переварити її та обрати правильний спосіб приготування.
Підготовка до приготування
-
Відріжте нижню частину пагонів — приблизно 1,5–2 см. Вона зазвичай жорстка.
-
Очистіть стебло ножем або овочечисткою ще на 3–4 см знизу. Якщо спаржа молода — шкірка тонка, очищення можна мінімізувати.
-
Верхівки спаржі (так звані «квіточки») очищення не потребують.
Способи приготування
Бланшування
-
Опустіть спаржу у підсолену киплячу воду на 1 хвилину.
-
Потім швидко перекладіть у миску з холодною водою.
-
Після цього покладіть на паперовий рушник, щоб прибрати вологу.
-
Можна використовувати як самостійну страву або обсмажити на вершковому маслі ще на 1 хвилину.
Смаження без попереднього бланшування
-
Готуйте на вершковому маслі 3–4 хвилини на середньому вогні.
-
Для рівномірного приготування розріжте стебла навпіл, а верхівки додайте пізніше — вони готуються швидше.
Запікання
-
Викладіть вимиту і очищену спаржу у форму для запікання.
-
Збризніть оливковою олією.
-
Запікайте при температурі 180°C 8–10 хвилин.
-
Час залежить від товщини стебел та бажаного рівня м’якості.
Приготування на парі
-
Готуйте спаржу 4–5 хвилин — це дозволяє зберегти максимум користі.
Як подавати спаржу
-
Як гарнір до м’яса, риби, яєчні.
-
У салатах — холодних або теплих, з куркою чи тунцем.
-
У боулах з крупами, білками та овочами.
-
З соусами — особливо бешамель або голландез.
-
У традиційній німецькій страві — зі спаржею в беконі, соусом голландез та відвареною картоплею.
-
У сніданках — наприклад, у яйці Бенедикт або кашах.
-
Як окрему страву — без додатків, лише злегка підсолену або зі шматочком вершкового масла.
Нагадаємо, сезон спаржі тільки починається, тому на ринку, розповідають продавці, її поки мало. Журналісти Терену дізнавалися ціну спаржі на Тернопільському ринку.
Фото з сайту Євгена Клопотенка