Оксана Бучко

Як тернополянам правильно стягнути кошти з боржника

53229668_624400997980887_3332199210656202752_n

Тернополяни, які стикаються із проблемою боржників, можуть вирішити її у центрі безоплатної правової допомоги. Звернення про стягнення коштів можна подавати на заробітну плату, пенсію, стипендію та інший дохід боржника. Коли у боржника відсутні кошти на рахунках у будь-яких фінансових установах, відсутнє майно або його недостатньо для того, щоб покрити в повному обсязі належні до стягнення суми, то стягнення звертається на заробітну плату, пенсію, стипендію та інші доходи боржника.

Якщо сума стягнення не перевищує п’яти мінімальних розмірів заробітної плати, то виконавець після подання письмової заяви стягувачем або за виконавчими документами, може звернути стягнення на заробітну плату, пенсію, стипендію та інші доходи боржника без застосування заходів примусового звернення стягнення на майно боржника, про що ним виноситься постанова, яка для виконання надсилається установі, що виплачує боржнику відповідну заробітну плату, пенсію, стипендію та інші доходи. Після отримання такої постанови установа здійснює відрахування, які перераховуються на відповідний рахунок органу державної виконавчої служби, рахунок приватного виконавця у строк, встановлений для здійснення зазначених виплат боржнику, а в разі якщо такий строк не встановлено, – до десятого числа місяця, наступного за місяцем, за який здійснюється стягнення. Також, виконавцю надсилається звіт про здійснені відрахування, а у разі припинення перерахування – не пізніше трьох днів повідомляється про причину припинення виплат.

Розмір відрахувань вираховується із суми, що залишається після утримання податків, зборів та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

У разі стягнення аліментів, відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом, іншим ушкодженням здоров’я або смертю особи, у зв’язку із втратою годувальника, майнової та/або моральної шкоди, завданої кримінальним правопорушенням або іншим суспільно небезпечним діянням, -із заробітної плати боржника може відраховуватися 50 відсотків, а за іншими видами стягнень, – 20 відсотків.

На утримання членів сім’ї (аліменти), на відшкодування збитків від розкрадання майна підприємств, на повернення переплачених сум заробітної плати, на відшкодування пенсіонером шкоди, заподіяної каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я, а також у зв’язку зі смертю потерпілого, з пенсії може бути відраховано не більш як 50 відсотків її розміру, а за іншими видами стягнень – не більше 20 відсотків.

Загальний розмір усіх відрахувань під час кожної виплати заробітної плати та інших доходів боржника не може перевищувати 50 відсотків заробітної плати, проте це обмеження не поширюється на відрахування із заробітної плати у разі відбування боржником покарання у виді виправних робіт і стягнення аліментів на неповнолітніх дітей, адже у таких випадках розмір відрахувань не може перевищувати 70 відсотків.

За наявності заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму платежів за три місяці, стягнення може бути звернено на майно боржника.

Коли закінчився строк, передбачений законом для стягнення аліментів та відсутня заборгованість з їх сплати, виконавцю повертається постанова з відміткою про перерахування в повному обсязі стягувачу присуджених йому сум аліментів. Якщо відраховані суми аліментів не були перераховані стягувачу з вини підприємства, виконавець письмово повідомляє стягувачу про розмір заборгованості та роз’яснює йому право на звернення з позовом до підприємства.

Також варто пам’ятати, що на допомогу з державного соціального страхування стягнення може бути звернено виключно за рішеннями про стягнення аліментів, відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я, а також втратою годувальника.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео