Тамара Коблик

Як в домашніх умовах перевірити кавун на нітрати

Лайфхак, як перевірити продукт на «чистоту»

Літо в нашій країні завжди асоціюється з великою кількістю овочів, фруктів і ягід, особливо наприкінці сезону. Саме в липні та серпні можна купити найсмачніший кавун. УНІАН з'ясував, як перевірити кавун на «хімію» в домашніх умовах, щоб не купити отруту.

Як перевірити кавун на нітрати в домашніх умовах - 2 лайфхаки

Досвідчені садівники й агрономи рекомендують купувати собі спеціальний прилад, яким можна виміряти кількість нітратів у продуктах. Природно, у пересічного українця такого приладу немає, тому є інші методи, як визначити, чи є в кавуні хімія.

Цей спосіб підійде тим, хто вже купив кавун, приніс його додому і тільки потім вирішив дізнатися, що ж за «звіра» йому продали. Перший варіант такий - набрати великий тазик або відро з водою, опустити туди кавун. Якщо він залишиться плавати, як поплавок, на поверхні, то з ним усе нормально, але якщо опуститься на дно - нітратів у ньому повно. Другий варіант трохи простіший - потрібно налити склянку води й опустити в неї шматочок м'якоті кавуна. В ідеальному сценарії вода має залишитися прозорою, але якщо раптом вона забарвиться в червоний або рожевий колір, значить, ви купили кавун із «хімією» у складі.

Як перевірити кавун, щоб не отруїтися - дивимося на прилавок

Для того щоб не нести додому завідомо програшний варіант частування, можна з'ясувати, чи «накачаний» кавун нітратами, просто на ринку або в магазині. Перевірити кавун на нітрати в такому разі можна візуально:

  • вага ранніх плодів не має перевищувати 5-7 кг (якщо більша - найімовірніше, всередині є «хімія»);
  • кінчик має бути сухим, жовтим і тонким (товстий зелений не підходить);
  • жовта пляма - рівномірна, смуги - контрастні (будь-які відхилення - не норма);
  • темні плями або горби на кірці - ознака наявності нітратів.

Крім того, фахівці категорично не рекомендують купувати вже розрізані кавуни в магазинах. Будь-який продукт, зокрема кавун, захищений кіркою, але якщо м'якоть «відкрита до світу», то на неї швидко починають потрапляти шкідливі мікроорганізми з довкілля, навіть якщо кавун загорнутий у плівку. Найкраще купити цілий екземпляр, але маленький, ніж половину від великого.

Читайте також: Перші кавуни на тернопільському ринку: які ціни (відео)

Фото Терену ілюстративне

Вибір читачів за тиждень

Відео