Тамара Коблик

Як захистити плодові дерева та рослини від весняних заморозків

Хороші результати дає комбінування декількох способів

Метеорологи попередили українців про сильні нічні заморозки. Плодові дерева та рослини можуть постраждати від суттєвого зниження температури. Садівники використовують різні способи, щоб вберегти сад від весняних заморозків, Proslav з посиланням на VseRoste розповів про найефективніші з них.

Як вберегти дерева від заморозків

Дощування

У разі істотного зниження температури повітря (до -5 градусів) можна використовувати обприскування або дощування дерев. Перед нічними заморозками крони дерев обприскують з обприскувача злегка підсоленою водою або поливають з шлангів методом дощування.

Важливо покрити всю крону: листочки і пуп’янки. Краплі, які залишилися на пагонах, під час зниження температури поступово охолоджуються, а при замерзанні – віддадуть тепло листю і пуп’янкам.

Зручний спосіб для ділянок зі стаціонарною системою поливу. Її достатньо періодично включати протягом ночі.

Важливо враховувати, що дощування ефективно тільки в безвітряну погоду. Сильний вітер лише погіршить становище рослин. Адже при випаровуванні вологи температура поверхні знижується, пагони охолонуть ще сильніше.

Укриття

Якщо дерева ще молоді або в саду ростуть компактні, низькорослі або колоноподібні культури, можна використовувати покривний матеріал для укриття крони.

Укривним матеріалом може бути не тільки спанбонд, а й мішковина, стара постільна білизна і ганчірки. Крону дерев обмотують обраним матеріалом і фіксують мотузкою.

Залишити такий захист можна на кілька днів. Однак не варто перетримувати: знімаючи укривний матеріал, можна пошкодити пагони і бутони.

Димлення

Один з найпростіших, але й найдієвіших способів захисту плодових дерев. Використовувати метод можна і на невеликих ділянках з декількома деревами, і на великих площах саду.

У разі загрози поворотних заморозків до -5 градусів слід з вечора набрати кілька куп з гілок, листя, іншого органічного сміття. Немає нічого поганого в тому, якщо органіка буде злегка вологою: це лише посилить димлення купи.

Багаття розташовують в безпосередній близькості до дерев, під їхньою кроною. Дим, який виділяється під час горіння або тління вологого матеріалу, створює захисну завісу з теплого повітря. Це перешкоджає різкому зниженню температури.

Щоб тління тривало довше, в основу купи можна покласти змочені горючими рідинами цегли. Сухий матеріал не дасть багато диму, тому можна злегка зволожити органіку або додати до неї кілька вологих ганчірок.

Багаття не слід залишати без уваги на всю ніч. Важливо періодично додавати органіку, виключати можливість переходу вогню на будівлі або дерева.

Підживлення і препарати

Для підвищення опірності несприятливим погодним умовам плодові та ягідні культури обробляють добривами, стимуляторами і спеціальними речовинами – кріопротекторами.

Захистити сад допоможуть:

Калійно-фосфорні добрива. Призначені для захисту рослин від несприятливих умов. Їх розводять в стандартній концентрації і використовують для обприскування крони. Важливо провести обробку за 2-3 дні до передбачуваних заморозків, в іншому випадку речовини не встигнуть зміцнити імунітет дерев і кущів. 

Стимулятори. Знайомі садівникам засоби призначені не тільки для прискорення вегетації, а й для підтримки імунітету рослин, їхнього захисту від коливань погодних умов. Обробляти ними слід мінімум за добу до передбачуваних заморозків.

Кріопротектори. Особливі речовини, які входять до складу кріопротекторів, здатні захищати рослини двома способами. Перші утворюють на поверхні невидиму захисну плівку, інші всмоктуються в тканини і клітини, перешкоджають утворенню в них льоду. Обробку препаратами, які захищають від холоду, проводять не менше ніж за 6 годин до заморозків. Захисний ефект зберігається до 7 днів, залежно від препарату і супутніх умов. 

Обробку перерахованими засобами фахівці називають найсучаснішим, найкращим методом. Для більш ефективного захисту саду її можна комбінувати з іншими способами.

Полив

Рясний полив також є способом захисту саду від заморозків. Досить дуже ретельно полити культури.

Під кожну рослину виливають:

  • по 5-10 відер під дорослі дерева;
  • по 4-6 відер під кущі і виноградні лози.

Вода добре накопичує і тримає тепло. Вона поступово охолоджується, а під час замерзання виділяє тепло. Можна поливати сад кілька разів за ніч. Спосіб здатний уберегти дерева від похолодання до -2 градусів.

Якщо в нічні години очікуються поворотні заморозки, не варто залишати все на самоплив. Важливо захистити бутони і квіткові бруньки від холодів. Використовувати можна підручні матеріали: воду, покривний матеріал, горючу органіку.

Можна скористатися спеціальними препаратами і підгодівлею, які підвищують імунітет. Хороші результати дає комбінування декількох способів.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео