Як жителям Тернопільщини можна змусити комунальні служби зрізати аварійне дерево

8b95958ec4a164f5150ed21852b29e44_XL

Досить часто трапляються випадки в яких ми не знаємо що робити, або вчиняємо якісь дії, які як наслідок стають протиправними. Так може трапитись коли ми для власної безпеки та безпеки своїх рідних і сусідів хочемо зрізати дерево, яке майже сухе, а під час вітру воно починає тріщати і з нього падають гілки різних розмірів. Біля такого дерева небезпечно проходити, оскільки можна отримати травму. Ми звертаємось в комунальні служби щоб вирішити дану проблему, а там досить часто можемо почути: «А хіба це дерево аварійне?, Це не наш обов’язок., Почекайте доки опаде листя., А що воно вже впало?...». В результаті чого в нас виникає проблема, як заставити комунальників прибрати дерево?

Згідно пункту 9.1.12 розділу 9 «Догляд за об’єктами благоустрою зеленого господарства» «Правил утримання зелених насаджень у населених пунктах України», затверджених наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України 10.04.2006 № 105 - аварійними є дерева, які можуть становити загрозу для пішоходів і транспортних засобів, пошкодити лінії електропередач, будівлі та споруди, а також дерева, які постраждали внаслідок стихійних природних явищ. Ознаками аварійності є гнила серцевина стовбура, суха верхівка, досягнення вікової межі.

Відповідно до п. 5.5, п. 5.80 розділу 5 «Правил утримання зелених насаджень у населених пунктах України» відповідальними за збереження та догляд за зеленими насадженнями на вулицях, площах, бульварах, майданах є спеціалізовані підприємства, організації зеленого господарства; на територіях установ, підприємств, організацій та прилеглих територіях - установи, організації, підприємства; на приватних садибах і прилеглих ділянках - їх власники або користувачі; на безхазяйних територіях, пустирях - місцеві органи самоврядування (міські, селищні, сільські ради);на об'єктах благоустрою державної чи комунальної власності - балансоутримувачі територій (комунальні підприємства, ЖЕК, ОСББ).

В населених пунктах постійно ведеться облік зелених насаджень та складається їх реєстр за видовим складом та віком.

Якщо аварійне дерево стоїть у дворі, слід звернутися із заявою до управителя будинку. Для будинків, які обслуговуються комунальними підприємствами – звернутись до даного підприємства.

Відповідно до чинного законодавства в місячний термін на вашу заяву повинні відреагувати.Але це не означає, що за той час дерево зріжуть. Перед тим його має обстежити спеціальна комісія та скласти відповідний акт про визнання дерева аварійним. Якщо комунальні служби відмовляються прибрати аварійне дерево, вам необхідно звернутись до органу місцевого самоврядування або вирішити дане питання в судовому порядку.

Згідно частини 4 статті 28 Закону України «Про благоустрій населених пунктів» негайневидалення пошкоджених дерев може здійснюватися підприємствами, установами, та громадянами у випадку, якщо стан таких пошкоджених зелених насаджень загрожує здоров'ю та життю, громадян, або їх майну.

Якщо ж протягом того часу, як ви звернулись із заявою дерево впало або впало до того, як ви намагались звернутись із заявою про зрізку дерева, працівники МНС або управитель будинку мають терміново прибрати його без будь-яких актів і комісій.

Також почастішали випадки коли разом із ніби «аварійним» деревом зрізають інші дерева. Щоб переконатись у законності цього процесу вам варто запитати у працівників, які це роблять про наявність відповідних документів. Якщо ж вам відмовляють у наданні такої інформації, повідомте про це поліцію.Законність зрізання дерева підтверджує лише акт обстеження зелених насаджень, що підлягають видаленню (інші документи не підтверджують).

Видалення аварійних дерев на власній земельній ділянці не потребує жодного узгодження при умові, якщо це дерево не пошкодить лінії електропостачання або газопостачання та  телефонного зв’язку. Але, якщо гілки можуть пошкодити вказані комунікації, варто звернутися до відповідної організації, щоб їх знеструмили (припинили подачу газу) на час проведення робіт. В іншому випадку ви можете наразитися на небезпеку ураження електричним струмом чи створення аварії на мережі, а також за пошкодження комунікацій та за відновлення їх роботи ви можете заплатити чималу суму.

Інформацію надано Кременецьким місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги в рамках реалізації загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО».

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео