Орест Сарматський

Які сорти яблук найпопулярніші: що обрати для закладання саду? (Агроновини)

2702 (Copy)

Ще до закладання саду варто розрахувати, якими будуть обсяги виробництва та подумати, де господарство буде реалізовувати продукцію.

Усі ці аспекти частково залежать від вибору сортів. Варто орієнтуватися на сорти, які найкраще підходять для конкретного регіону та популярні серед споживачів.

Фермерське господарство «Сади Полтавщини» обробляє 15 гектарів яблуневих садів у Диканському районі на Полтавщині. Тут вирощують яблука сортів сорти Ренет Симиренка, Мутсу, літній сорт Дельбарестивале та імунний Флорина, пише AgroTimes.

Засновник фермерського господарства Роман Цінченко розповів, як він підходить до вибору сортів та що враховує при закладанні саду.

- Варто дивитися на багато різних чинників, зокрема на кліматичні умови регіону. Наприклад, Фуджі — добрий сорт, але у нас він не достигає. В умовах жорсткої конкуренції на ринку дуже актуальні імунні сорти. Перспективними є також сорти, які популярні на міжнародному ринку. Хоча свою першу ділянку саду на 10 га, де у нас були Голден, Джонаголд і Айдаред, ми продали: тримати окремих агронома, спеціаліста з поли ву та тракториста було не рентабельно. Тими сортами ми теж були задоволені. Якби ми розширювалися зараз, я в будь-якому разі зробив би акцент на Голдені як на найпопулярнішому яблуку в світі, – зазначає Роман Цінченко.

Господарство не має власних камер для зберігання, тому найчастіше реалізовує продукцію одразу після збору.

- Продаємо яблука або з поля оптовим покупцям, або супермаркетам, або у разі потреби орендуємо у Полтаві (50 км від нас) камери чи звичайні склади для нетривалого зберігання — до підвищення ціни. Іноді це рентабельно, а іноді «шкурка вичинки не варта». Наприклад, у 2021 році ми не закладали яблука на зберігання, – говорить засновник фермерського господарства.

Джерело: seeds.org.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео