Орест Сарматський

Які ягоди на ринках витісняють полуницю? (Агро-новини )

unnamed (14)

Обсяг світової торгівлі свіжою полуницею поступово знижується на користь інших ягід. Її частку на глобальному ринку «твердих» та «м’яких» ягід відвойовують малина та лохина.

unnamed (16)
unnamed (16)

Про це з посиланням на дані FAOSTAT інформує «Шувар».

Якщо ще 10 років тому в структурі світової торгівлі частка полуниці складала більше 73%, то вже три роки тому вона знизилась до 63% і наступні три роки тенденція до зменшення обсягів торгівлі полуницею зберігалася. За той самий період обсяг торгівля малиною зріс з 11% до 15%, а частка лохини збільшилася з 8% до 11%.

В структурі торгівлі «твердими» ягодами з 2006 р. особливих змін не відбулось, тут частка черешні лишається найбільшою — 84%, за вказаний термін вона знизилась всього на один відсотковий пункт на користь свіжої вишні.

«N. B.!» Європейські шанси українських ягід

Попри досить складну логістику, загальний обсяг торгівлі свіжими ягодами в світі зростає майже на 10% за рік. При цьому обсяг торгівлі «м`якими» ягодами, які мають досить короткий строк реалізації, зростає майже в 2 рази швидше, ніж торгівля «твердими» ягодами.

Для довідки: станом на 2016 р. Україна знаходилась на 7-му місці серед країн-виробників полуниці в Європі і на 25-му місці серед європейських експортерів цієї ягоди. В минулому році українські фермери встановили рекорд за обсягом експорту. На зовнішні ринки було продано 2,3 тис. т, але це всього 4% від офіційного врожаю полуниці України. Для порівняння, сусідня Польща щороку експортує 14-15 тис. т полуниці, що складає майже 10% врожаю, фермери Іспанії продають на зовнішньому ринку 280 тис. т полуниці, або 80-85% від власного врожаю.

Впeрше з 2014 р. садівники отримають кошти від держави

Цього року на підтримку садівництва у держбюджеті передбачено 75 млн грн. Ще з 2014 р. галузь була позбавлена державної підтримки, чому передувало щорічне збільшення заборгованості держави перед садівниками, повідомляє прес-служба Асоціації «УКРСАДПРОМ».

unnamed (15)
unnamed (15)

Проте порівнюючи ці кошти з тими обсягами, які галузь отримувала від 1,5% від продажу алкоголю, цьогоріч ця сума дуже скромна.

Попри невелику суму, яку держава виділила садівникам, вони ще й мають відстоювати свої права на отримання дотації за бюджетною програмою держпідтримки розвитку молодих садів та ягідників і нагляду за ними у суді.

За програмою садівники мали отримати кошти ще у 2013 р. Проте до господарств кошти так і не надійшли, адже не було отримано відповідного розпорядження. З грудня 2016 р. до лютого 2017 р. підприємства вигравали суди, які захистили права садівників та постановили стягнути з Держбюджету значні суми заборгованості.

Запізнення з посадкою картоплі призводить до втрати врожаю — експерт

Запізнення з посадкою на 10 днів від оптимального строку призводить до недобору 2-3 ц/га бульб у день

unnamed (17)
unnamed (17)

Тривалість процесу посадки картоплі не повинна перевищувати 8-10 днів. Запізнення з посадкою на 10 днів від оптимального строку призводить до недобору 2-3 ц/га бульб у день, протягом наступних 10-15 днів — 5-6 ц/га в день, пише «Пропозиція».

Про це розповідає кандидат сільськогосподарських наук, завідувач лабораторією насінництва Інституту картоплярства НААН Ольга Вишневська.

У разі запізнення погіршуються технологічні характеристики бульб картоплі. Спочатку висаджують надранні сорти (для літнього споживання), потім — ранньостиглі на насінницьких ділянках.

«Висадка ранніх сортів в оптимальні терміни дозволяє рослинам уникнути ураження фітофторозом. Після посадки насіннєвих ділянок беруться для посадки картоплі на продовольчі цілі, причому в першу чергу — родючі і удобрені ділянки, що дозволить забезпечити високий урожай зрілих бульб», — говорить експерт.

Посадку в ранні терміни доцільно проводити у попередньо нарізані гребені. Середня тривалість періоду посіву-сходів становить 16-34 дні. Посадка пророщених бульб дозволяє отримати сходи на 7-10 днів раніше.

Для прискорення настання фізичної стиглості ґрунту в верхніх горизонтах, ранньої появи сходів і їх захисту від заморозків використовують поліетиленову плівку в досходовий період — це сприяє збільшенню врожайності картоплі на 50%.

У насадженнях картоплі напрямок рядів має бути з півночі на південь — це дозволяє підвищити врожайність на 10-15% і істотно збільшити вміст крохмалю. Все це відбувається за рахунок кращої освітленості рослин у міжряддях, де збільшується маса бадилля, площа листя, підвищується продуктивність фотосинтезу, утворюються нові пагони.

Вибір читачів за тиждень

Відео