Який смартфон купити у 2023 році: iPhone 13 чи щось новіше?

Новини компаній

Є категорія людей, які є справжніми фанатами новітніх гаджетів. Вихід нового Айфона, окулярів віртуальної реальності чи бездротових навушників AirPods Pro нового покоління для них є надзвичайною подією. А новітній гаджет треба неодмінно придбати. Якщо ж ви не належите до даної категорії, а просто вибираєте сучасний та стильний смартфон у 2023 році, що саме варто купити, аби лишатися в тренді, не переплачуючи при цьому сотні доларів? 

Айфон 13 на чипі Apple A15 Bionic: флагман 2021 року досі в тренді

Наразі між виробниками “заліза” до смартфонів точиться справжня конкурентна боротьба без компромісів. Але потужність чипсетів досягла вже такої високої позначки, що далі розвиватися практично неможливо. Тому виробники більше уваги приділяють іншим параметрам, таким як енергоощадність та збалансованість усіх елементів на кристалі – CPU, GPU, NPU. З огляду на цей факт, Айфон 13, котрий поступив у продаж у 2021 році виглядає цілком пристойно на тлі конкурентів.

“Серцем” базової моделі Айфон 13 є революційний чипсет Apple A15 Bionic:

 Шість ядер – 2 х 3,24 ГГц Avalanche та 4 x 2.02 ГГц – Blizzard;

  1. Техпроцес – 5 нм;

  2. кількість процесорів, що вміщено на невеличку плату, – 15 млрд;

  3. 5-ядерний графічний прискорювач Apple GPU з тактовою частотою 1200 МГц;

  4. ОЗП тип LPDDR4X з пропускною здатністю 42,7 Гбіт/сек. та частотою 4266 МГц.

Окрема фішка – нейронний процесор, що здатен виконувати 16 трильйонів операцій на секунду. Він відповідає за відтворення мультимедіа, ретушування фото та відео, створення різноманітних ефектів, розпізнавання обличчя та голосу господаря тощо. Можна ще довго перераховувати різні характеристики, що впливають на швидкодію. Але достатньо сказати, що зараз у 2023 році чип Apple A15 впевнено обіймає четверте місце у загальному рейтингу процесорів до смартфонів. Його обійшли лише Apple A16 Bionic, Snapdragon 8 другого покоління, що встановлений на флагмани Samsung Galaxy S23, та Mediatek Dimensity 9200, на базі котрого працюють Vivo X90 Pro.

Варто зазначити, що змагання між лідерами ведеться буквально за один-два бали за тими чи іншими параметрами. Якщо ж ви підбираєте смартфон для ігор або обробки власних селфі, то якоїсь суттєвої різниці не відчуєте між, приміром, iPhone 14 та iPhone 13. Ну й не забуваймо, що Apple постійно зменшує вартість смартфонів попередніх років, аби їх скоріше розпродати. Тобто, саме сьогодні можна придбати Айфон 13, 12, 11 за найбільш приємними та доступними цінами у магазині авторизованого реселера.

Якість ваших фото та відео на висоті з iPhone 13

Щоб телефон міг робити якісні фотографії, треба аби збігалися два чинники: сучасна оптика та продуктивне “залізо”. Нейронний прискорювач, встановлений на чипі A15, вчиться у процесі застосування. Завдяки йому невеликий смартфон перетворюється на фотостудію в мініатюрі. Відео ж виходять у якості 4K UHD. Є цікава функція “Кіноефект”, завдяки котрій зняті вами відео будуть нагадувати кадри з відомих шедеврів Голлівуду. Також матимете змогу завантажувати різноманітні редактори з AppStore для обробки фото та відео.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео