Оксана Бучко

Якого овоча тернополянам слід наїстися до настання зими?

kabachki-4

Зміцнити імунітет перед приходом зими тернополяни можуть, вживаючи в їжу кабачки. Як повідомляє terses.gov.ua за матеріалами інтернет-видання «Just do it. Про фітнес, красу і здоров’я», ці овочі – багаті вітаміни і на додачу низькокалорійні.

У 100 г кабачка міститься:

білок - 2,71 г;

жир - 0,40 г;

вуглеводи - 3,11 г;

клітковина - 1,1 г;

вітамін С - 34.1 мг;

тіамін - 0,042 мг;

рибофлавін - 0,036 мг;

ніацин - 0,705 мг;

вітамін B6 - 0,142 мг;

фолієва кислота - 20 мкг;

вітамін А - 490 МО;

кальцій - 21 мг;

залізо - 0,79 мг;

магній - 33 мг;

фосфор - 93 мг;

калій - 459 мг;

натрій - 3 мг;

цинк - 0,83 мг.

А ще кабачки мають високий вміст вітамінів - A, C, вітамінів групи B, мінералів - кальцій, залізо, магній, фосфор, калій, натрій і цинк і антиоксидантів - лютеїн, каротин і зеаксантин.

У цих же 100 г сирих кабачків міститься всього лише 20 ккал, а ось в смаженому варіанті енергетична цінність продукту збільшується до 88 ккал. Варто зазначити, що цей овоч абсолютно не містять холестерину.

Корисні властивості кабачків охоплюють різні сфери:

Схуднення:

Низька калорійність кабачка - при одночасному багатстві цінних поживних речовин - робить його ідеальним компонентом меню для людей, які хочуть скинути зайві кілограми. Окрім того, нікотинова кислота, яка присутня в кабачках, допомагає засвоювати вуглеводи.

Стрес:

У кабачках багато вітамінів групи B, що допомагає знизити рівень стресу і розслабити організм. Вітаміни також корисні для пам’яті і концентрації уваги.

Зміцнення кісток:

Кабачки містять достатню кількість фосфору, магнію і кальцію. Ці мінерали позитивно діють на зміцнення кісток і в деякій мірі запобігають їх ламкості внаслідок старіння.

Робота серцево-судинної системи:

Живильні речовини, що містяться в кабачках, регулюють рівень цукру в крові, підвищують її згортання і покращують роботу серцево-судинної системи.

Робота травної системи :

Великий вміст води і клітковини в кабачках робить їх ідеальним продуктом, яким можна урізноманітнити раціон для людей, які страждають захворюваннями шлунково-кишкового тракту.

Підтримка здоров’я очей:

У кабачках присутній лютеїн і зеаксантин. Ці речовини в значній мірі впливають на гостроту зору і здоров’я очей, запобігаючи такому серйозному захворюванню, як катаракта.

Зміцнення імунітету:

Кабачок містить вітаміни А і С, які відмінно підходить для зміцнення імунної системи.

Контроль цукру:

У кабачках низький глікемічний індекс і мало вуглеводів. Вони відмінно ущільнюють їжу, дарують відчуття ситості і не викликають різкого підвищення рівня глюкози в крові.

Користь кабачків для вагітних жінок:

Кабачок містить велику кількість йоду і фолієвої кислоти, які необхідні для правильного розвитку плоду і дитини в ранньому періоді життя. Тому вживання цього овоча рекомендується вагітним жінкам і матерям, що годують груддю.

Користь кабачків для чоловіків:

Вчені провели дослідження в напрямку корисних властивостей кабачків і виявили, що вони ефективно допомагають лікувати деякі захворювання у чоловіків, наприклад, доброякісну гіпертрофію простати. Кабачки - на думку лікарів - допомагають боротися з цією дисфункцією.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео