Орест Сарматський

Диво-врожаї збирає на оригінальних грядках новатор з Тернопільщини (фоторепортаж)

Заставка98 (Copy)

Житель села Плебанівка Володимир Розум майже десять років тому експериментальним шляхом розробив запатентований ним екологічно чистий метод, який дозволяє ефективно використовувати навіть непридатні для обробітку землі.

Йдеться про новітню технологію «теплих грядок Володимира Розума», за допомогою яких можна досягати високі врожаї городніх культур.

_ORL1081 (Copy)
_ORL1081 (Copy)

IMG_6078 (Copy)
IMG_6078 (Copy)

69-річний Володимир Розум - садівник, землероб-експериментатор, винахідник, людина, який на практиці доказала, як можна пробудити у рослинах потужну енергію росту, закладену у них самою природою.

Спочатку на пришкільній навчально-дослідницькій ділянці у Плебанівці він разом із школярами проклав перші рівчаки-траншеї, заповнені органічною мульчею, яка із гіллячками, старим листям, скошеною травою згодом ставала таким собі джерелом вологи і поживних речовин, що утворювалися у результаті розпаду органіки.

Володимир Микитович з усмішкою згадує, як освітянське начальство приїжджало з району разом із аграрними спеціалістами й дорікало йому за те, що «псує» землю біля школи, не зорює, не закриває вологу, не обробляє, а прокладає якійсь незрозумілі рівчаки-траншеї, та ще й дітей залучає до такого дивацтва…

Зате, яким було здивуванням чиновників від освіти та знавців аграрної справи, коли восени на шкільному подвір’ї у Плебанівці вони побачили величезні купи із дорідною капустою, буряками, морквою, гарбузами, іншими овочами. Теплі грядки Володимира Розума підтвердили свою ефективність…

_ORL1072 (Copy)
_ORL1072 (Copy)

- Нижній шар таких грядок складається з обрізаних великих гілок, які забезпечують хорошу мікроциркуляцію повітря. Справа у тому, що температура глибоких шарів грунту значно нижча, ніж верхніх. У поєднанні з такою циркуляцією повітря, це створює конденсацію вологи - вона заповнює потребу у волозі не тільки рослин, але і грунту. Саме тому при вирощуванні овочів на таких грядках немає необхідності в поливанні. Окрім цього, дрібний органічний шар – прекрасна підгодівля для зелених насаджень. У процесі розкладання він виділяє не тільки корисні живильні елементи, але і вуглекислий газ, що потрібен рослинам для їх росту і розвитку, - каже експериментатор-практик.

_ORL1069 (2) (Copy)
_ORL1069 (2) (Copy)

201736225_349403646640930_5636794729486905807_n (Copy)
201736225_349403646640930_5636794729486905807_n (Copy)

Він зауважує, що сама ж майбутня ділянка розмічається так, щоб її можна було поділити на кілька смуг. Це – органічна, шириною у 60 см,  наполовину вужча, кормова смуга-грядка та - газонна, теж шириною у 60 см. доріжка.

Кормова смуга-грядка, тобто та, де власне й вирощуватимуться культури, розташована між органічною і газонною смугами, які оточують кормову. Вони й акумулюють вологу і тепло, тобто те, що необхідне для підтримки грунту, в якому б добре розвивалися рослини.

- Найбільша увага - органічній смузі. Її можна закладати у будь-яку пору. Викопуєте невеличку канавку, шириною у 60 см, десь так глибиною на штик лопати і навколо того рівчака викладаєте уздовж – земляні горбики

05 (Copy)
05 (Copy)

Саме там, на цих горбиках і будуть кормові смуги. А в самий рівчачок можна кидати усе органічне.

- Спочатку – товстіші порізані галузки, потім – дрібніші, тоді – листя, скошену траву. Зрештою, все, що є на ділянці – сіно, зігнилі фрукти-падалиці, залишки рослин.

IMG_6091 (Copy)
IMG_6091 (Copy)

wrb4 (Copy)
wrb4 (Copy)

Тоді все це треба полити мікробіологічним препаратом для прискорення процесу гумусоутворення, вироблення поживних речовин завдяки швидшій ферментації органічних відходів, - пояснює землероб-новатор.

Таким чином, за його словами, порізані гілки створюють своєрідну повітряну «подушку». Вона потрібна, аби циркуляція повітря сприяла розкладанню й утворенню мікроорганізмів з органіки, закладеною у рівчаку, до якого  тягнуться корінням рослини.

- Тому спеціально загущені, висаджені культури за таких умов на теплих грядках дають рекордні врожаї томатів, огірків, білокачанної капусти, кабачків, гарбузів, гороху, різної зелені. Дуже хороший урожай зернових культур - вівса, пшениці, жита. Прекрасно себе почувають в таких грядках полуниця, кущі смородини та малини. Кількість ягід від таких культур збільшується в 3 рази, у порівнянні з вирощуванням на звичайному грунті, - стверджує огородник-практик.

IMG_6090 (Copy)
IMG_6090 (Copy)

IMG_6088 (Copy)
IMG_6088 (Copy)

Разом із Володимиром Розумом відвідали Тернопільський обласний центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді. Саме тут, уже кілька років поспіль юні натуралісти за допомогою своїх наставників вирощують на основі теплих грядок Володимира Розума і городину, і декоративні чагарники, і різні сорти квітів. Більше того, цієї осені за таким методом тут заклали плантацію фундуку.

_ORL1106 (Copy)
_ORL1106 (Copy)

_ORL1068 (2) (Copy)
_ORL1068 (2) (Copy)

Підходимо до рядка із морквою. Пан Володимир запитує багаторічного директора Центру, заслуженого працівника освіти України Івана Герца, чи можна вирвати морквину, аби глянути як вродила. Той погоджується. Але зробити це непросто. Лише підваживши корінь лопатою, вдається витягнути одразу кілька велетенських морквин, посіяних цієї весни майже впритул одна до одної.

- Ось вам і результат! І так із усіма культурами, які ми вирощуємо на теплих грядках пана Володимира, - каже Іван Герц. – Вони просто гігантські! Господарі із навколишніх приватних будинків на початках скептично дивилися на те, як ми із дітьми закладали такі грядки.

IMG_6085 (Copy)
IMG_6085 (Copy)

Але, коли побачили, які врожаї, фактично, без особливого догляду, за такого методу виростають, то вже знаю, дехто, розпитавши нас, почав у себе закладати такі рядки.

Нині садівника та городника із багатолітнім досвідом, автора 5-х патентів, представника пермакультурної асоціації в Україні Володимир Розума важко застати вдома. Його запрошують на семінари, зустрічі у різні області України. Авторську методику теплих грядок, що поліпшують систему господарювання як на власній присадибній ділянці, так і у промислових масштабах із застосуванням спеціалізованої техніки, вже широко застосовують не тільки на Тернопільщині, але й за межами краю – на Київщині, Сумщині, Донеччині, Львівщині, Прикарпатті, Волині.

IMG_6083 (Copy)
IMG_6083 (Copy)

100673579_172731954308101_1079454727504134144_n (Copy)
100673579_172731954308101_1079454727504134144_n (Copy)

Науковий досвід закладання теплих грядок Володимира Розума та практику їх поширення вивчають фахівці Інституту картоплярства, Національного університету біоресурсів і природокористування України, Ботанічного саду ім. Фоміна та Ботанічного саду ім. Гришка.

- Завдяки розробленій технології, теплі грядки насичують грунт поживними речовинами і покращують його родючі якості, природні ресурси землі повністю відновлюються буквально за сезон-два.  Далі. Це - підвищення врожайності, про що я вже говорив. Особливо це стосується вирощування огірків, помідорів, болгарського перцю і ягідних культур, коли врожай на теплих грядках збільшується на 40-60%. І ще одне - мінімальні затрати праці, по суті, вони будуть потрібні тільки один раз, коли ви облаштовуєте теплі грядки і збираєте на них врожай.

_ORL1093 (Copy)
_ORL1093 (Copy)

_ORL1103 (Copy)
_ORL1103 (Copy)

І останнє. А може, це і найперше – екологічність. Овочеві культури на таких грядках вирощуються виключно за допомогою органіки, без використання промислових добрив. Це дозволяє зібрати багатий натуральний і екологічно чистий урожай, - каже Володимир Розум.

Важливо і те, що теплі грядки новатора з Тернопільщини можна створювати у будь-який час року, як ранньою весною, так і перед першими зимовими заморозками, на будь-якому ґрунті.

А це суттєвий факт, який дозволяє вирощувати високі врожаї там, де земля вважається непридатною для землеробства. І ще одне... Простота, економічність та ефективність теплих грядок робить їх доступними як школяру, студенту, пенсіонеру, так і будь-якому пересічному мешканцю, який хоче мати власноруч вирощену смакоту.

_ORL1073 (Copy)
_ORL1073 (Copy)

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео