Віра Олександрович

За гроші у Тернополі відповідатиме Наталя Паньків, а за землю – Роман Навроцький (фото)

Турський

Відразу 7 постійних комісій Тернопільської міської ради 8-го скликання створили сьогодні, 18 листопада. Окрім того, депутати затвердили положення і персональний склад цих комісій.

Нагадаємо, на цьому засіданні депутати визначилися із секретарем міської ради і членами нового виконкому. Окрім голосувань і вітань, були на засіданні і перші скандали. 

Голосування4
Голосування4

Отже, повноваженнями голів тепер наділені: - постійна комісія міської ради з питань бюджету і фінансів – Наталя Паньків; - постійна комісія міської ради з питань економіки, промисловості, транспорту і зв’язку, контролю за використанням комунального майна, зовнішніх зв’язків, підприємницької діяльності, захисту прав споживачів і туризму – Ольга Шахін; - постійна комісія міської ради з питань місцевого самоврядування, законності, правопорядку, регламенту та депутатської діяльності – Олег Климчук (очолював її у минулій каденції – прим.); - постійна комісія міської ради з питань житлово-комунального господарства, екології, надзвичайних ситуацій, енергозабезпечення та енергоефективності – Галина Гевко (очолювала її у минулій каденції – прим.); - постійна комісія міської ради з гуманітарних питань – Володимир Місько (очолював її у минулій каденції – прим.); - постійна комісія міської ради з питань містобудування – Назарій Редьква (у минулій каденції був керівником фракції ВО « Свобода» – прим.); - постійна комісія міської ради з питань регулювання земельних відносин та екології – Роман Навроцький (тимчасово був її секретарем, поки не втратив мандат депутата ради 7-го скликання – прим.).

Зала2
Зала2

Як виявилося, лише вчора, 17 листопада, у мерії відбулася погоджувальна рада. Там новоспеченим депутатам розповідали про комісії, їхні функції та роботу. Після того кожен із політиків мав би, в ідеалі, написати заяву на участь в одній із запропонованих комісій. Утім, не всі цей крок зрозуміли, а тому дехто поки що залишився «поза бортом». Напевно, за збігом обставин поза комісіями опинилися… опозиціонери, тобто представники партії «Сила людей». Про це вони самі намагалися заявити з трибуни, але слова не отримали.

Сесія2
Сесія2

Крім того, суперечки у залі загострилися, коли депутатам запропонували затвердити новий регламент Тернопільської міської ради. Власне, цей документ насамперед доповнили певними пунктами про особливості ведення сесії міської ради у режимі карантинних обмежень, спричинених пандемією коронавірусу (цитуємо): «Із метою запобігання поширенню коронавірусу COVID-19, пленарні засідання міської ради проводяться за відсутності представників громадськості, винятково у складі міського голови, депутатів міської ради, доповідачів, старост, представників управління організаційно-виконавчої роботи, управління правового забезпечення, відділу зв’язків з громадськістю та засобами масової інформації, відділу діджиталізації та програмування. Також сесії міської ради можуть проводитися в приміщенні, яке забезпечує дотримання соціальної дистанції (за пропозицією міського голови)...». Але обурення представників «Сили людей» спричинило дещо інше. Вони запідозрили обмеження прав депутатів, які ввійшли до ради 8-го скликання.

Наприклад, у ст. 24 є п. 8 (цитуємо): «…У випадку, якщо депутат міської ради є автором проекту рішення він повинен: …3) після надання висновків управління правового забезпечення та профільних виконавчих органів міської ради щодо відповідності даного проекту рішення вимогам чинного законодавства та відсутності зауважень, проект рішення оприлюднюється на офіційному сайті Тернопільської міської ради та вноситься на розгляд профільної постійної комісії міської ради». Тобто, на думку опозиціонерів, фактично чиновники мерії тепер отримали змогу «зарубати» будь-яку депутатську пропозицію.

Надал1
Надал1

Натомість у ст. 31 є п. 6 (цитуємо): «…На пленарному засіданні ніхто не може виступати без дозволу міського голови». І хоча ця теза з’явилася у Регламенті лише тепер, міський голова Сергій Надал нею керувався від самого початку першого засідання.

– Зараз пропоную прийняти Регламент «у цілому», інакше, рада не зможе ухвалювати рішення, – каже мер. – Згодом усі депутати зможуть внести свої пропозиції до цього документу і ми його відкоригуємо. Проведемо це протокольним дорученням, щоб ви переконалися, що зможете змінити деякі тези Регламенту.

До речі, міський голова наполягав, що документ, запропонований депутатам, передбачає розширення публічності у роботі ради. Мовляв, за це Тернопіль навіть похвалили експерти.

Фото з трансляції сесії на сторінці Тернопільської міської ради у соціальній мережі «Фейсбук»

Вибір читачів за тиждень

Відео