Анастасія Кисіль

За першу половину цього року на Тернопільщині одружилися понад 2 тис. 600 пар

Загалом в Україні фіксують на 21% більше шлюбів, ніж за аналогічний період минулого року. А от розлучень на Тернопільщині чи не найменше по всій Україні - 105

103 903 шлюби було зареєстровано в Україні за перше півріччя 2022 року. Це на 21% більше, аніж за той самий період у 2021 та абсолютний рекорд за останні 7 років. Про це повідомляє Опендатабот

За кількістю одружень лідує прифронтова Дніпропетровська область - за цей період в регіоні було зареєстровано 13025 родин.

Динаміка шлюбів

Зростання кількості нових сімей спостерігається в усіх тилових областях - окрім Чернівецької. Там від початку року кількість шлюбів знизилась на 11% у порівнянні з відповідним періодом тогоріч, - йдеться в повідомленні. 

Так, на Тернопільщині за цей період одружилися 2 тис. 655 пар. 

Динаміка шлюбів по областях

Натомість кількість розлучень, зареєстрованих в РАГСах знизилась майже удвічі - на 42% відносно першого півріччя 2021: 7632 розірвань шлюбу проти 13153 у 2021.

Насправді кількість розлучень, зареєстрованих РАГСами, не у повній мірі відображає реальну статистику. Справа у тому, що розірвання шлюбу у РАГСі можливо лише у випадку, якщо в подружжя немає неповнолітніх дітей та є обоюдне бажання розійтися. Якщо у пари є неповнолітні діти або один із подружжя відмовляється від розлучення, розірвання шлюбу відбувається за рішенням суду, - пояснює адвокатка Ольга Шевченко.  

Динаміка розірвань шлюбів

За її словами, щойно закінчилися активні бойові дії у Києві та Київській області, першими справами були саме справи про розірвання шлюбу. 

Динаміка шлюбів по областях

Припускаю, що причиною стають поведінка партнера під час війни та розлука родин, коли жінки з дітьми були змушені евакуюватися, а чоловіки залишилися в Україні. Інколи проживання подружжя в різних країнах та спілкування лише за допомогою засобів зв’язку призводять до непорозумінь, конфліктних ситуацій, та, у наслідку, до втрати довіри й почуття любові,  - коментує адвокатка Ольга Шевченко.

А от розлучень на Тернопільщині чи не найменше по всій Україні - 105. Менше лише в тимчасово окупованій Луганській області - 61. 

Фото: Опендатабот

Вибір читачів за тиждень

Відео