Оксана Бучко

За що прості Тернополяни можуть опинитись за ґратами на 10 років?

DSCN9619

Із початком жнивної кампанії на Тернопільщині вже виникло три пожежі в приватних домогосподарствах. Про факти спалювання стерні жителів області просять повідомляти в поліцію та самостійно фіксувати побачене на ґаджети. За таке поводження у разі спричинення пожежі передбачені штрафи від 10 і до 100 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, а в окремих випадках - позбавлення волі на термін від 2 до 10 років.

Про це йшлось під час прес-конференції у Тернопільському прес-клубі «Літній пожежонебезпечний період 2017».

- Згідно частини 1 статті 77 Кодексу України про адміністративні порушення за спалювання стерні на території луків, пасовищ, на землях сільськогосподарського призначення, у парках, у межах населених пунктів накладають штраф 10-20 неоподаткованих мінімумів від доходів, в межах території заповідного фонду – 20-40 неоподаткованих мінімумів, на посадових осіб – 70-100, - розповів начальник Держекоінспекції у Тернопільській області Едуард Ференц. – А стаття Кримінального кодексу трактує масове знищення чи пошкодження  лісових насаджень, зелених насаджень навколо населених пунктів, а також стерні сухих дикорослих трав або залишків її на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншими небезпечними засобами передбачає 200-300 неоподаткованих мінімумів штрафу або обмеження волі на 2-5 років, або позбавлення волі на такий же термін. Якщо ці дії спричинили  масову загибель тварин чи загибель людей, вони караються позбавленням волі на 5-10 років.

DSCN9610
DSCN9610

Власників полів та керівників сільськогосподарських угідь просять утриматись від такого виду зачистки, а солому використовувати під час переорювання для розвитку ґрунту. Нагадують, минулого року під час жнив виникло 12 пожеж та 126 пожеж післяжнивних залишків пшениці, що принесло збитків на 3 млн 650 тис. грн.

- Вогонь під час спалювання стерні може стати неконтрольованим і перекинутись на лісові насадження, спричинити задимлення населених пунктів, - зазначив начальник управління ДСНС в області Віктор Маслей. – Ми будемо проводити рейди та виявляти тих, хто свідомо займаєтсья спаленням стерні. Закликаємо на сільгосппідприємствах слідкувати за станом техніки під час жнив відповідно до вимог та забезпечувати наявність первинних засобів пожежогасіння.  Також звертаємо увагу на важливість обладнання системами захисту будівель зерноскладів, де також під час сушки зерна неодноразово виникали пожежі.

До слова, кількість пожеж на Тернопільщині цьогоріч зменшилось у порівнянні з минулим роком, число жертв залишилось незмінним. З початку року в області трапилось 620 пожеж (-17,2%), в яких загинула 21 людина. Збитки через пожежі склали 81, 620 тис. грн. Горіння торфу, яке спостерігали минулого року, в цьому році не зафіксували.

Фото автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео