Євгенія Цебрій

За вказані стать і вік у вакансіях роботодавців штрафуватимуть на чималу суму

blog-2

«Магазин одягу запрошує на роботу дівчину віком від 22 до 30 років», - таких оголошень цього року вже не буде. За вказані стать і вік у вакансіях роботодавців штрафуватимуть. 

Зміни до Закону України «Про рекламу» щодо протидії дискримінації за ознакою статі вступлять у дію з 8 січня.

Винятком може стати тільки специфічна робота, яку можуть виконувати виключно люди певної статі. 

“Забороняється в рекламі про вакансії (прийом на роботу) зазначати вік кандидатів, пропонувати роботу лише жінкам або лише чоловікам, за винятком специфічної роботи, яка може виконуватися виключно особами певної статі, висувати вимоги, що надають перевагу жіночій або чоловічій статі, представникам певної раси, кольору шкіри (крім випадків, визначених законодавством, та випадків специфічної роботи, яка може виконуватися виключно особами певної статі), щодо політичних, релігійних та інших переконань, членства у професійних спілках або інших об'єднаннях громадян, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками", – йдеться у новій редакції статті 24-1. 

За порушення роботодавець сплатить штраф у 10-разовому розмірі мінімальної зарплати – тобто 65 тис. грн. Якщо ж «мінімалка» зростатиме, зростатимуть і штрафи.

Право накласти штраф має управління Держпраці за результатами перевірки. Роботодавець має внести гроші до держбюджету за місцем державної реєстрації юридичної особи або ФОП впродовж 15 днів з моменту отримання розпорядчого документа. Якщо не сплатити штраф чи не оскаржити його, штраф знімуть через суд.

В управлінні Держпраці в Тернопільській області змін наразі не коментують, чекають поки вони вступлять у дію. Тим часом думки тернополян з приводу нововведень різняться. У обговоренні цієї теми у Facebook-спільноті Робота Тернопіль (вакансії&резюме) одні користувачі вважають, що зміни не вирішать проблему, адже роботодавці все рівно обиратимуть працівників, які їм підходять за віком та статтю. Лише тепер доведеться витратити більше часу на телефонні розмови та грошей на подання оголошень, які часто на ресурсах з пошуку роботи платні. А людина, яка шукає роботу, лише втратить свій час на дзвінок чи зустріч із роботодавцем. 

«Ну і не будуть роботодавці вказувати вік і стать, а в телефонному режимі будуть обмежувати. Коли вказували обмеження - було зрозуміло - дзвонити щодо вакансії чи ні. Тепер більше часу буде витрачатися на дзвінки, - пише Світлана Ляхович. 

Дехто також звертає увагу на те, що, мовляв, жінки фізично не справляться з роботою вантажниць, будівельниць, працівниць пилорами, охоронниць підприємств, водійок вантажівок, а чоловікам не підійде робота няні для малесенької дитини, доглядальника за людьми похилого віку, прибиральника, шевця весільних суконь, майстра манікюру. Однак є багато прикладів, які переконують, що і чоловіки, і жінки можуть бути фахівцями у різних сферах незалежно від статі. 

«Маю подругу далекобійницю, яка їздить по всій Європі, яка у 18 років сама розібрала/зібрала трактора. А ще маю знайому, яка єдина була електриком під час навчання, і досі працює в цій сфері. А ще маю знайомого, який вчився на гувернанта і прекрасно працює нянею, діти його дуже люблять», - написала Аліна Ярмакова. 

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео