Віра Олександрович

За випускні вечори та їхні наслідки на Тернопільщині відповідатимуть лише батьки (відео, фото)

Чайчук

Відтермінувати послаблення карантинних заходів вирішили у Тернопільській області. Цей крок вплине і на проведення святкувань для випускників.

Відповідне рішення прийняли сьогодні, 22 липня, під час засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, враховуючи нинішню епідемічну ситуацію. Головував там очільник обласної держадміністрації Володимир Труш.

Труш
Труш

– Через погіршення ситуації із захворюваністю на COVID-19 нам ще зарано послаблювати карантинні заходи, – каже він. – Наразі на Тернопіллі постерігається циклічність захворюваності – зростання і послаблення кожних 7-9 днів. Тому для нас важливо продовжувати дотримуватися всіх встановлених Урядом обмежень.

Попри це, Володимир Труш визнав, що перед органами виконавчої влади і місцевого самоврядування нині постало одне зі надскладних завдань – випускникам навчальних закладів треба вручити документи про загальну середню освіту. І зробити це, звісно ж, треба, але – із дотриманням усіх протиепідемічних заходів.

– Проведення урочистих подій і випускних вечорів можливе, відповідно до постанови Уряду, – уточнює очільник. – Вручення документів про освіту відбуватиметься з дотриманням протиепідемічних заходів. Проте друга і неофіційна частини святкування, а саме – випускні вечори, це – рішення лише випускників та їхніх батьків. Вони і нестимуть за все відповідальність. 

Організація усіх заходів має відбуватися відповідно до вимог чинного законодавства, постанов Кабінету Міністрів і головного санітарного лікаря України. На цьому наголосила і головна санітарна лікарка Тернопільщини Оксана Чайчук.

– Серед вимог: користування засобами індивідуального захисту, дотримання соціальної дистанції, вручення свідоцтв і атестатів на свіжому повітрі, – перелічує медик. – Натомість на проведення розважальних заходів обласна держадміністрація не впливає. Ми цінуємо право кожного громадянина, право батьків. Але якщо вони бережуть здоров’я своїх нащадків, то мусять дотримуватися тих же вимог постанови Кабміну у приміщеннях закритого типу.

Йдеться про: розташування дітей за столами по 4 чоловіка, належна дистанція між столами і дотримання вимог щодо провітрювання тощо. Окрім того, досі діє наказ для закладів громадського харчування про те, що вони із 23.00 до 7.00 працювати не можуть.

Хома2
Хома2

До слова, на Тернопільщині цьогоріч налічується 4 900 випускників, причому 1 352 із них – в обласному центрі. Про це повідомила начальниця обласного управління освіти і науки Ольга Хома.

– Відповідальність за видачу документів про закінчення базової загальної середньої освіти несуть місцеві органи влади, тобто відділи освіти і самі навчальні заклади, – каже пані Хома. – Знаю, що значна кількість навчальних закладів відмовилася від святкування випускних. Проте є багато батьків, які хочуть влаштувати подібну розвагу для своїх дітей. За це відповідальність несуть саме батьки і батьківські комітети, які все організовують.

Штаб2
Штаб2

До речі, усі відділи освіти вже отримали рекомендації щодо вручення свідоцтв про базову загальну середню освіту. Останній термін видачі документів – 31 липня. Саме так відбудеться у Тернополі. Адже на засіданні міського Штабу із подолання надзвичайної ситуації ще минулого тижня припустили, що піша хода випускників, а також урочистості ніхто не заборонятиме. Внести корективи могло лише значне погіршення епідемічної ситуації у місті та області.

Фото і відео з трансляції на сторінці Тернопільська обласна державна адміністрація у «Фейсбуці»

Вибір читачів за тиждень

Відео