Олег Снітовський

Замки Тернопільщини готові зустріти туристів (фоторепортаж)

Новий туристичний сезон відкривають для туристів давні фортифікаційні споруди Тернопільської області.

Як вже повідомляв «Терен», напередодні сезону у Національному заповіднику «Замки Тернопілля» відбувся круглий стіл за участю представників  обласного управління з туризму, туроператорів, директорів туристичних фірм та агенцій, екскурсоводів регіону.

Йшлося про специфіку цьогорічної співпраці в умовах карантину. Зокрема, генеральний директор Національного заповідника «Замки Тернопілля» Анатолій Маціпура охарактеризував ситуацію, що склалася із відвідуванням замків, перспективами їхньої реконструкції та адаптації до потреб туристів.

01 (Copy)
01 (Copy)

–‌ Із зрозумілих причин цьогорічний туристичний сезон, по суті, відкриваємо на місяць пізніше, без масового фестивалю чи проведення історичних реконструкцій боїв за Збаразький замок, які традиційно проводили на замковій території. Практично, до приймання туристів готові, із певними карантинними застереженнями, усі фортифікаційні та сакральні споруди, які входять у склад нашого заповідника. Йдеться про індивідуальні відвідини пам’яток історії та культури та невеличкі, до 10 осіб, туристичні групи та екскурсії.

DSC02986 (Copy)
DSC02986 (Copy)

За словами Анатолія Маціпури, у заповіднику розробили низку цікавих проектів, які зацікавлять потенційних відвідувачів замків.

–‌ На залишках Старозбаразького замку XIV століття та оборонної церкви Преображення Господнього, збудованої поблизу у 1600 році, задумали створити палеоскансес та музей деревяного зодчества під відкритим небом на горах Княжа та Монастирок.

Запланували відновлення та реконструкцію монастиря Святого Онуфрія, датованого XIII століттям. А у Вишневецькому палацо-парковому комплексі XIV – XVIII століть діятиме культурно-туристичний центр, вже функціонує картинна галерея, створюємо мистецьку майстерню, у планах – музей-студія народного художника України Івана Марчука, –‌ продовжив Анатолій Маціпура.

DSC02984 (Copy)
DSC02984 (Copy)

Він також розповів про те, що невдовзі зможуть побачити туристи в інших історичних локаціях, які підпорядковані заповіднику.

–‌ У Скалатському замку, де вже діють експозиційні зали, у тому числі й зал археології, хочемо пристосувати дві замкові вежі під нові експозиційні зали готельно-туристичного комплексу, а на замку в Теребовлі думаємо відновити дві вежі, зробити перекриття, відкрити для туристів археологічний музей  із відділами зброї з пороховою вежею і стрілецьким тиром. 

DSCF1163 (Copy)
DSCF1163 (Copy)

У наших планах – і готельно-туристичний комплекс із музеєм пивоваріння Тернопільщини, що діятиме у Микулинецькому замку, –‌ розповів генеральний директор Національного заповідника «Замки Тернопілля» Анатолій Маціпура.

DSC02979 (Copy)
DSC02979 (Copy)

Як вважають у заповіднику, цікавими для туристів буде відтворення історично-побутового середовища у Золотопотіцткому замку із «миттям золота» на річці Золота Липа, туристичними сплавами,  історичні турніри у Язловецькому замку, створення спортивно-туристичного центру дельтапланеризму та екстремального туризму при замку XVII століття у Підзамочку.

IMG_9204 (Copy)
IMG_9204 (Copy)

Водночас, як каже Анатолій Маціпура, у реалізації задуманого існує низка перепон. Скажімо, щоб зробити тільки ескізний проект по Золотому Потоку, треба щонайменше 200 тис грн, а вже робочий проект – то ще 1 млн 700 тис. грн.

DSCF1209 (Copy)
DSCF1209 (Copy)

І сам процес реставрації, відновлення – не тільки дороговартісний, але й і тривалий. А дозвільна система – недосконала, заплутана, треба пройти низку організацій аби лише розпочати реконструкцію якогось куточку замку.

DSC01441 (Copy)
DSC01441 (Copy)

І такі перепони існують десятиліттями, що, безумовно, не сприяє адаптації давніх історичних споруд під туристично-екскурсійні об’єкти. Це все непросто, часом штучно затягується, створюються певні перепони...

Ситуацію із відвідинами тернопільських замків і мальовничих куточків краю кореспонденту «Терену» прокоментувала і одна із кращих екскурсоводів Західної України, краєзнавець Оксана Ленчук.

DSC00691 (Copy)
DSC00691 (Copy)

DSC01068 (Copy)
DSC01068 (Copy)

–‌ Так, усі телефонують запитують, але проводити екскурсійні мандрівки за тими вимогами, що є зараз, дуже важко. По 5-6 годин у масці, це все непросто. Хоча замків і фортифікаційних споруд на Тернопільщині багато, усі на відкритому повітрі, тому сміливо можна до нас їхати на екскурсії. 

DSC05885 (Copy)
DSC05885 (Copy)

Відчувається, що люди заскучали за такими краєвидами, цікавими пам’ятками, які є в області. Але зараз  йдеться про туристів-індивідуалів, сімейні поїздки. 

От збираються кілька сімей, сідають у бус та й приїжджають. Або своїми машинами їдуть. Рух вже почався, це відчувається. 

DSCF4687 (Copy)
DSCF4687 (Copy)

Стає зрозумілим, що є багато власників бусів, які возили людей за кордон, зараз переорієнтовуються на внутрішні перевезення, у тому числі й туристів. Правда, тут їм потрібна допомога екскурсоводів, щоб люди не просто приїхали на певну локацію, але й почули про неї якомога більше «живої» інформації, не витягнутої з Інтернету.

Зараз, у зв’язку з поширенням коронавірусу, спостерігається певна орієнтація на об’єкти, де більш безпечніше для здоров’я –‌ сплави, куточки природи, відвідини замків.

А от – менше зараз замовляють екскурсій до давніх храмів, костелів, церков. І це зрозуміло. У людей ще є острах за стан свого здоров’я. Це, передусім, стосується такого паломницького центру, яким є Почаївська Свято-Успенська лавра.

–‌ Тому й туристи більше зараз, власне, обирають маршрути до фортифікаційних споруд – фортець, замків, їдуть туди, де є простір, а не чотири стіни, нехай і дуже давні. Але це явище, вірю, тимчасове. Згодом все стане на свої місця. 

DSCF3960 (Copy)
DSCF3960 (Copy)

–‌ І, знаєте, люди готові йти і через брід, й болото, аби побачити те, про що вони десь чули, а ще коли екскурсовод скаже, що там буде «вау!», то люди йдуть за емоціями, аби зробити селфі, бігом це виставити у соціальні мережі, засвідчити свою присутність у тому чи іншому куточку Тернопілля, –‌ розповіла екскурсовод та краєзнавець Оксана Ленчук.

Така що, замки Тернопілля, навіть у цей непростий «коронавірусний час» готові зустріти як окремих мандрівників, туристів, так й організовані екскурсійні групи.

Отож, в дорогу!

Фото автора 

Вибір читачів за тиждень

Відео