Оксана Бучко

Затримані на Тернопільщині можуть розраховувати на безоплатну правову допомогу незалежно від громадянства

780-x-216-баннер-ЯМП-на-сайт-МЮ

Про дотримання права на безоплатну правову допомогу для іноземців та осіб без громадянства, яких затримують, говорили учасники круглого столу в Регіональному центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільській області. Це право гарантоване всім, незалежно від громадянства чи мети затримання: ідентифікації чи примусового видворення.

Учасники заходу – представники профільних органів, що працюють з іноземцями та особами без громадянства.

– Спільна робота та консолідація наших зусиль – ефективний механізм дотримання прав людини, які не залежать ані від громадянства, ані від національності, – зазначила заступник директора РЦ Світлана Бандура.

Регіональний представник Уповноваженого ВРУ з прав людини в області Володимир Воловник акцентував  увагу учасників заходу на беззаперечному  забезпеченні  цій категорії осіб права на захист з моменту  їх затримання.

– Адвокатський супровід повинен тривати до закінчення  процедури  видворення  з території України, – зазначив він.

Уповноважений  звернув увагу на положення Віденської Конвенції про консульські зносини 1963 року щодо інформування консульської установи в межах територіального обслуговування про затримання її громадянина. Це здійснюється для можливих подальших контактів з цією особою і захисту її прав. Також  розповів учасникам заходу  про повноваження омбудсмена   при здійсненні парламентського контролю за дотриманням прав людини і громадянина, в т. ч. іноземців та осіб без громадянства.

Представники Національної поліції Василь Бойко та В’ячеслав Ксьонзов розповіли про правові підстави затримання іноземців та осіб без громадянства, а також про практику роботи ГУНП у Тернопільській області у цій частині.

Про практичні аспекти примусового повернення  та примусового видворення з України іноземців та осіб без громадянства говорила представник Державної міграційної служби Тетяна Лобач.

– Негайно після фактичного затримання особи працівник правоохоронних органів повинен повідомити Регіональному центру з надання БВПД за допомогою телефонного або іншого зв’язку відомості про затриманого. Після отримання повідомлення черговий центру призначає захисника та видає доручення. Повідомлення про затримання осіб приймаються та обробляються центром цілодобово, – розповів фахівець регіонального центру Олег Кононенко.

Учасники круглого столу домовились про вдосконалення  співпраці щодо затримання іноземців та осіб без громадянства, які незаконно перебувають на території  нашої держави. Це необхідно для забезпечення їх прав  при проходженні процедури  примусового повернення або видворення з України.

Нагадуємо, що отримати відповіді на запитання, які стосуються безоплатної правової допомоги можна зателефонувавши на єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно у межах України із стаціонарних та мобільних телефонів).

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео