Віра Олександрович

Земля на Тернопільщині вже «дарує» мільйони

Земля

Власники та орендарі земельних ділянок на Тернопільщині вже сплатили майже 285 мільйонів гривень плати за землю.

Про це повідомили у Секторі комунікацій Головного управління Державної фіскальної служби (ГУ ДФС) в області.

- Упродовж 11 місяців 2018 року власники та орендарі земельних ділянок сплатили до місцевих бюджетів Тернопільщини 284,7 млн грн платежів, - уточнюють у податковій. - Порівняно із аналогічним періодом торік плата за землю зросла на 19,3 млн грн.

Внесок юридичних осіб, які у своїй господарській діяльності використовують землю, до місцевого бюджету склав 214,2 млн грн, а фізичні особи внесли 70,5 млн грн. Порівняно із аналогічним періодом 2017-го, це – аж на 14,4 млн грн і 4,9 млн грн, відповідно, більше.

Нагадаємо, Законом від 10.07.2018 р. за №2497-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо стимулювання утворення та діяльності сімейних фермерських господарств» змінили порядок сплати податку на доходи фізичних осіб за земельні ділянки.

- Зокрема, передбачається, що податок на доходи фізосіб із орендної плати за земельні ділянки (паї) зараховують до місцевих бюджетів за місцезнаходженням земельних ділянок, - пояснюють у податковій. - Також Податковий кодекс доповнили новим підпунктом, що встановлює: суми податку, нараховані податковим агентом із доходів за здавання фізичними особами в оренду ділянок, земельних часток (паїв) сплачують до відповідного бюджету за місцезнаходженням таких об’єктів оренди.

До слова, раніше юридичні особи, які орендували земельні ділянки, сплачували податок до місцевого бюджету за місцем податкової адреси, а не до бюджетів громад, на територіях яких розташовані земельні ділянки.

- Тож громади не мали доходів із земель на своїй території, - продовжують у податковій. - Тепер органи місцевого самоврядування мають резерви для збільшення власних надходжень і більш ефективного використання землі. 

Власне, це стало можливим завдяки проведенню адміністративно-територіальної реформи і децентралізації влади.

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео