Житель Тернопільщини вирощує майже 100 сортів винограду

Усе почалося з кількох кущів, які Руслан Заверуха замовив в інтернеті

Руслан Заверуха із села Коцюбинці, що на Гусятинщині, виноградарством зацікавився п’ять років тому. За цей короткий час він опанував всі премудрості «солодкої» справи та заклав сад, де росте майже сто сортів сонячної лози. Про це пише Сільський Господар Плюс.

На нашому подвір’ї виноград ріс завжди, – розповідає чоловік. – Це був традиційний синій сорт, який не потребував особливого догляду. Щоправда, раніше він мене не дуже цікавив. У дитинстві я більше любив ласувати солодкими ягодами. По-справжньому виноград захопив мене років п’ять тому. Усе почалося з кількох кущів, які я замовив в інтернеті. Це були сорти Юпітер, Століття, Дубовський рожевий, Надія рання, Надія азос та Преображення. Для них я спеціально підготував ділянку – викорчував у садку старі вишні і висадив у два ряди виноград. Перший урожай здивував не лише мене, а й моїх односельців, які побачили фотографії виноградних грон на моїй сторінці у фейсбуці. Багато з них захотіли, щоби така сонячна лоза росла й біля їхньої хати. Тоді я вирішив вирощувати ще й саджанці винограду.

Одночасно господар поповнював свою колекцію новими сортами. Спеціально придбав ще одну земельну ділянку. Збудував там теплицю довжиною 26 метрів, у якій теж вирощує виноград. Також на ділянці ростуть полуниці, лохина, смородина, порічки, ожина.

Такому господарству пан Руслан присвячує весь свій час. Допомагає йому дружина Оксана. До виноградної справи долучаються також і діти – дочка Тетяна і син Олег.

Усю інформацію про вирощування сонячної лози я шукав в інтернеті, – розповідає чоловік. – Переглянув у ютубі сотні відео, прочитав багато літератури. Та хоч досвід уже маю чималий, утім вчитися не перестаю. Бо щоразу з’являються нові сорти, а з ними і нові хвороби та шкідники. Щоб отримати бажаний урожай, потрібно добре потрудитися. Найперше необхідно вибрати місце для садіння. Воно має бути сонячне. Ідеально, коли сонце його не покидає впродовж дня. Лоза потребує міцної опори, тому обов’язково слід подбати і про шпалери. Важливо також підібрати сорти відповідно до місцевості та смаків господарів. Мені, наприклад, дуже подобаються такі сорти як Юпітер, Велес, Дубовський рожевий, Гурман ранній, Монарх, Преображення, Бравісімо.

Якщо вирішили садити виноград навесні, то пан Руслан радить це робити у травні, коли минуть весняні приморозки. Яму треба копати глибоку – приблизно вісімдесят сантиметрів. На дно слід викласти змішаний із землею перегній, пісок і попіл. Висаджений кущ треба рясно полити.

Дорослий виноград часто вражають хвороби та шкідники, – каже Руслан Заверуха. – Щоб захистити лозу від цієї напасті, тричі за сезон її потрібно обприскати. Перший раз розчином мідного купоросу – у квітні, до появи першої бруньки. Наступне обприскування треба провести у фазі двох-трьох листків. Третій раз – перед цвітінням. Що стосується підживлення, то я використовую позакореневий спосіб. Вперше обприскую кущі наприкінці травня, коли на пагонах з’являється листя. Наступні два – у червні з перервою у два тижні.

Дехто думає, що виноградний сезон закінчується після збору урожаю. Але тільки не для Руслана Заверухи. Адже після цього потрібно обрізати лозу і заготовити пагони для живцювання, яке він проводить ранньою весною.

Крім того, я готую ще й вино, – каже чоловік. – Воно ароматне, в міру солодке і завжди дуже смачне. А дружина сушить родзинки, якими із задоволенням ласують дорослі та діти.

Авторка: Марія Безкоровайна

Фото: Сільський Господар Плюс

Вибір читачів за тиждень

Відео