Віра Олександрович

Жителів Тернопільщини попередили: повний звіт від них чекають лише до 1 травня

Про основні акценти деклараційної кампанії-2022 нещодавно розповів заступник начальника Головного управління ДПС у Тернопільській області Петро Якимчук.

Найцікавіші запитання і відповіді на них для читачів «Терену» дібрали у Секторі інформаційної взаємодії Головного управління Державної податкової служби (ДПС) у Тернопільській області.

- Хто з громадян підлягає обов’язковому щорічному декларуванню, адже нині діє ще й одноразове (спеціальне) декларування? Як не помилитися?

- Згідно із законодавчими вимогами обов’язковому декларуванню підлягають:
- доходи, з яких при нарахуванні або виплаті ПДФО не утримували;
- доходи від особи, яка не є податковим агентом (тобто не від суб’єктів господарювання, які утримують вже податки при виплаті ними доходів громадянам);
- доходи від продажу чи здачі в оренду власного рухомого чи нерухомого майна, продажу власної сільгосппродукції фізичним особам тощо;
- спадок і подарунок від особи, яка не є членом сім’ї І-го та ІІ-го ступеня споріднення;
- доходи від продажу інвестиційних активів;
- іноземні доходи;
- в інших випадках, визначених нормами Податкового кодексу (ПКУ).

А щодо одноразового (спеціального) добровільного декларування, то це - особливий порядок добровільного декларування фізичною особою належних їй активів, розміщених на території України та/або за її межами, якщо такі активи фізичної особи були одержані (набуті) нею за рахунок доходів, що підлягали в момент їх нарахування (отримання) оподаткуванню в Україні та з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори, та які не були задекларовані в порушення податкового та валютного законодавства протягом будь-якого з податкових періодів, що мали місце до 1 січня 2021 р.

- У 2021 році продав майно, податок сплатив при нотаріальному посвідченні договору. Чи слід подавати декларацію про майновий стан і доходи?

- Ні, не потрібно. Декларація про майновий стан і доходи не подається, якщо громадянин отримував такі доходи:
1) від податкових агентів, які згідно з нормами податкового законодавства не включаються до загального річного оподатковуваного доходу;
2) винятково від одного податкового агента незалежно від виду та розміру нарахованого доходу;
3) від операцій продажу, обміну майна чи дарування, при нотаріальному посвідченні договорів за якими був сплачений податок;
4) у вигляді об'єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою податку або з яких сплачено податок.

- Декларацію подав. Коли необхідно сплатити податок?

- Зауважу, громадянин у поданій декларації самостійно визначає суму податкового зобов'язання з ПДФО та військового збору. А сплатити податкове зобов’язання необхідно до 1 серпня року, наступного за звітним.

- А при поданні декларації треба надавати підтверджуючі документи?

- Так, звичайно, але - тільки копії документів. Оригінали зберігаються у платника. Копії відповідних підтверджуючих документів подають разом із декларацією для того, щоби працівники податкової служби могли перевірити правильність здійсненого перерахунку, за поданою декларацією. Якщо відповідні витрати підтверджені електронним розрахунковим документом, платник податків зазначає в податковій декларації лише реквізити електронного розрахункового документа.

- Цікавить, до якого бюджету потрапляють кошти від щорічного декларування?

- Зазначені кошти розподіляють, згідно з нормами Бюджетного кодексу. Тобто у 2022 році 79% залишають у розпорядженні місцевих бюджетів, а решта (21%) – йде до Державного бюджету України.

Довідка. Кампанія декларування громадянами доходів, отриманих у 2021 році, стартувала із 1 січня 2022 р. Річну податкову декларацію за оновленою формою зобов’язані заповнити і подати до 1 травня 2022 р. громадяни, які отримали доходи, з яких не сплатили податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) і військовий збір. 

Фото надане Сектором інформаційної взаємодії Головного управління ДПС в області

Вибір читачів за тиждень

Відео