Віра Олександрович

Тернополянам, які надали прихисток переселенцям, компенсують витрати за комунальні послуги

За кожного переселенця, якому допомогли, видаватимуть по 450 грн в місяць

Усі, хто надав помешкання внутрішньо переміщеним особам (ВПО), отримуватимуть 450 грн в місяць за кожного, кому допомогли. Про таку ініціативу Уряду повідомили сьогодні, 21 березня, на сторінці Тернопільська обласна держадміністрація (ОДА). 

Отже, Уряд вже розпочав реалізацію масштабної програми Президента України з допомоги українцям, які вимушено покинули свої домівки через бойові дії. Усі напрямки, передбачені документом, затверджені. Стартував процес із реєстрації переселенців у територіальних громадах і ЦНАПах. Уже 30 березня запрацює така ж реєстрація через застосунок «Дія», пообіцяли у Києві.

Уряд вже розпочав реалізацію масштабної програми Президента України з допомоги українцям, які вимушено покинули свої домівки через бойові дії

Гроші, робота, житло – це три основні напрямки, які охоплює вказана програма, йдеться в повідомленні.

*Гроші. Держава виплатить кожному переселенцю в Україні мінімальну грошову щомісячну допомогу у розмірі 2 тисячі гривень. Окрім того, 3 тисячі гривень будуть виплачені на кожну дитину, яка через війну вимушено переїхала в більш безпечні регіони.

**Робота. Вступає в дію програма працевлаштування всіх переселенців. Для цього держава починає виплати тим роботодавцям, які беруть на роботу переселенців із постраждалих регіонів: 6500 грн за кожного працевлаштованого. Ці кошти роботодавці будуть витрачати на оплату праці вказаних працівників.

***Житло. Тиждень тому Уряд прийняв рішення про механізм компенсації комунальних витрат громадам, які надають прихисток переселенцям у школах, садочках, будинках культури та комунальних установах. Але тоді не йшлося про звичайних громадян, які прийняли у себе переселенців.

Програма доповнюється, щоб компенсацію за комунальні платежі також отримували сім’ї, які приймають переселенців у себе вдома, – цитуємо повідомлення на сайті ОДА. – Усі, хто надав прихисток, отримуватимуть 450 грн в місяць за кожного, кому допомогли, на компенсацію комунальних послуг.

Нагадаємо, Міністерство розвитку громад і територій розпочало підготовку такого соціального проєкту, створивши опитувальник, щоб отримати інформацію, скільки в Україні небайдужих людей, які у ці складні часи готові дати прихисток тим, у кого дім відібрала війна (доступно за посиланням – прим.). Саме тоді міський голова Тернополя Сергій Надал попросив усіх внутрішньо переміщених осіб (ВПО) офіційно реєструватися у нашому місті. Адже власники житла, які безкоштовно прийняли у своїх домівках переміщених осіб, щомісяця будуть отримувати виплату з бюджету через органи місцевого самоврядування.

Фото із відкритих джерел, графіка – зі сторінки Тернопільська обласна держадміністрація

Вибір читачів за тиждень

Відео