Жителі Тернопільщини можуть більше дізнатися про авторський договір

1
Авторський договір – це двостороння угода, на основі якої автор передає або зобов’язується передати набувачеві свої майнові права на використання твору у межах та на умовах, погоджених сторонами.  Тобто, це угода, за якою автор або правонаступники  передають готовий твір певній організації для використання або автор бере на себе обов'язок створити певний твір і передати його для використання обумовленим у договорі способом. Відповідно до цивільного законодавства України використання об’єкту інтелектуальної власності здійснюється іншою особою тільки з дозволу особи, яка має виключне право дозволяти використання об’єкта інтелектуальної власності (крім випадків, встановлених законом). Засади, на яких будується авторський договір закріплені у нормах Закону України «Про авторське право та суміжні права». Зокрема, до них належать:
  • за авторським договором передаються лише майнові права, які існують на момент укладання договору;
  • лише автор має право давати дозвіл на використання твору на підставі авторського договору;
  • за авторським договором здійснюється передача виключного та невиключного права;
  • авторський договір укладається у письмовій формі;
  • можлива відповідальність за невиконання авторського договору.
Розрізняють такі види авторських договорів: Про передачу виключного права на використання твору: власник авторського права передає іншій (тільки одній) особі право використовувати твір певним способом, а також передає право дозволяти або забороняти використання цього твору іншим особам. При цьому за володільцем авторського права залишаються лише права, що не передаються (невідчужувані). Про передачу невиключного права на використання твору: власник авторського права на твір передає іншій особі право використовувати твір певним способом і у встановлених межах. При цьому за особою, яка передає невиключне право, зберігається право на використання твору і на передачу невиключного права на використання твору іншим особам. За авторським договором замовлення автор зобов'язується створити у майбутньому твір відповідно до умов цього договору і передати його замовникові. Договором може передбачатися виплата замовником авторові авансу як частини авторської винагороди. Авторський договір є різновидом цивільно-правових договорів, тому для винної сторони настає цивільно-правова відповідальність. Ст. 34 Закону України «Про авторське право і суміжні права» встановлює відповідальність за невиконання авторського договору:
  1. Сторона, яка не виконала або неналежним чином виконала умови договору зобов’язана відшкодувати іншій стороні всі збитки, в тому числі упущену вигоду.
  2. Якщо автор не передав твір замовникові відповідно до умов авторського договору-замовлення, він повинний відшкодувати замовникові збитки, в тому числі упущену вигоду.
  3. Усі спори, пов’язані з невиконанням або неналежним виконанням умов авторських договорів вирішуються у суді.
Інформацію надано Кременецьким місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги в рамках реалізації загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО». Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео