Життя під час карантину: юридична сторона

кред

Верховна Рада, через поширення коронавірусної інфекції та запровадженням карантину, нещодавно прийняла чимало змін до ряду законів. Зміни торкнулися усіх сфер нашого життя, починаючи від роботи і закінчуючи порядком оплати житлово-комунальних послуг. Розбираймося разом, що  передбачено новими законами та як це вплине на життя пересічного українця.

Нові правила роботи під час карантину

В Законі № 530-IX від 17.03.2020 встановлено право на дистанційну роботу та передбачено, що роботодавець може доручити працівникові виконувати протягом певного періоду роботу, визначену трудовим договором вдома.

Новим законом також змінено порядок надання відпусток. Найперше, варто звернути увагу, що роботодавець може відправити працівника у відпустку лише за його згодою.

За загальним правилом, працівник під час карантину має право піти в неоплачувану відпустку. Раніше така відпустка надавалася лише на 15 днів, але новим законом, це обмеження скасовано, тобто у відпустку без збереження заробітної можна йти на весь період карантину.

Водночас, працівник може піти і в оплачувану відпустку, якщо основна щорічна відпустка тривалістю 24 дні ним ще не використана, або він має право на інші види оплачуваної відпустки.

Також, працівники, пам’ятайте, що карантин не є підставою для звільнення, а тому будь-які вимоги роботодавця писати заяви на звільнення є незаконними!

Оплата житлово-комунальних послуг під час карантину

Під час карантину та протягом 30 днів з дня його скасування, забороняється:

  • нарахування та стягнення неустойки за несвоєчасну оплату комунальних послуг;
  • припинення надання житлово-комунальних послуг громадянам у разі їх неоплати або оплати не в повному обсязі;
  • виселення із житла чи стягнення житла під час примусового виконання рішень судів про стягнення боргів за комунальні послуги;
  • примусове виселення громадян за несвоєчасну оплату житлово-комунальних послуг із жилих приміщень у будинках державного, громадського житлового фонду та житлового фонду соціального призначення.

Новий закон не звільняє від обов’язку сплати комунальних послуг на вищевказаний період, а лише звільняє від нарахування пені чи штрафів у разі їх несвоєчасної оплати.

Як бачите пеня за несвоєчасну оплату комунальних на період карантину не нараховується, а тому не має нагальної потреби здійснювати такі оплати зараз! Молодше покоління, поясніть це своїм батькам, бабусям, дідусям та іншим літнім людям, аби вони не скупчувалися біля комунальних організацій! Або ж запропонуйте оплатити комунальні через Інтернет.

На період карантину Кабінет міністрів України заявив і про зміни щодо умов призначення житлових субсидій, заплановано:

  • збільшення субсидії на 300 грн (за середнім показником);
  • призначення субсидії тим особам, яких було звільнено під час карантину (для цього особа повинна стати на біржу, як безробітна);
  • житлову субсидію на наступний період призначатимуть усім домогосподарствам, які отримували її в опалювальному періоді 2019-2020 років, без повторних звернень громадян.

Окрім цього Верховна Рада прийняла закон, яким карантин додано до підстав для отримання допомоги по частковому безробіттю, а соціальні виплати буде автоматично продовжено на період карантину – не треба буде йти в спеціалізовані органи чи проходити комісії для подовження виплат.

Оплата кредитів під час карантину

На час карантину змінено умови споживчого кредитування: із 01 березня 2020 року по 30 квітня 2020 року позичальники по споживчих кредитах звільняються від відповідальності за прострочення оплат по кредиту. Це означає, що кредитор не має права застосовувати штрафні санкції, нараховувати підвищенні відсотки чи пеню.

Важливо! Новий закон не звільняє позичальників від обов’язку оплачувати кредит в період із 01 березня 2020 року по 30 квітня 2020 року. Тобто, якщо у вас є кредит, і у вищевказаний період ви не оплатили по ньому чергового платежу, то ви все одно в майбутньому зобов’язані його оплатити, просто за цей період кредитор не нарахує вам штрафу чи неустойки за таке прострочення.

На період карантину  банкам заборонено підвищувати відсоткові ставки по всім кредитним договорам.

Як бачимо законодавчі нововведення мають на меті встановлення українцям додаткових соціальних та економічних гарантій на період карантину. Серед головних змін: право працювати із дому (якщо дозволяє специфіка роботи), право йти в неоплачувану відпустку на увесь період карантину, скасування на період карантину пені за несвоєчасну оплату житлово-комунальних послуг та штрафів по споживчих кредитах, а також автоматичне продовження на наступний період соцвиплат та житлово-комунальних субсидій без необхідності повторного звернення до відповідних організацій.

Ольга Боднар, керуючий АО “Твій адвокат”, м. Тернопіль, вул. Микулинецька 3А, офіс 703, тел. 38067351350

Вибір читачів за тиждень

Відео