Віра Олександрович

Значний підйом захворюваності на COVID-19 на Тернопільщині очікують у середині травня (фото)

Даньчак

Невиправдана активність жителів Тернопільщини упродовж останніх кількох тижнів призвела до неприємних наслідків – число хворих в області зростає. І тенденції надалі – невтішні. Значний підйом захворюваності на COVID-19 цілком можливий у середині травня.

Про це йшлося сьогодні, 24 квітня, на засіданні Тернопільського оперативного штабу із подолання надзвичайної ситуації (також читайте ТУТ і ТУТприм.). Заступник начальника обласного лабораторного центру Володимир Паничев наголосив на тому, що у краян, очевидно, не було готовності дотримуватися вимушених обмежувальних заходів, які в області ввели вчасно.

Паничев
Паничев

– Дуже не хочу, щоб був різкий підйом захворюваності, – каже фахівець. – Ми вже і так маємо гірші цифри – від 30 до 36 нових випадків за добу. Нагадаю, раніше було – 20-25. Тому у мене єдине прохання до всіх – обмежити наше спілкування, незважаючи на релігійні та інші свята, що наближаються.

Лікар-епідеміолог зазначив, що безпосередньо у Тернополі темпи зростання кількості хворих на коронавірус є доволі низькими. До того ж, у місті немає летальних випадків, а клінічний перебіг хвороби у всіх інфікованих не є тяжким.

– Це результат вчасно запроваджених карантинних заходів, а також інтенсивного експрес-тестування представників цільових груп підвищеного ризику, – наголошує Володимир Паничев. –  Непокоїть лише одне: збільшилася кількість інфікованих серед старших людей. Тепер їхня частка серед загалу становить 13,5%.

Станом на 24 квітня, за його словами, на Тернопільщині за період спостереження зареєстрували 985 підозр, причому за попередню добру їхня кількість зросла на 56 (!) випадків. Загальна кількість лабораторно підтверджених випадків COVID-19 у нашому краї - 532, серед них 33 - нових, підтверджених за останню добу. Усі дослідження проводили методом ПЛР в обласному лабораторному центрі. До слова, для цієї установи за міські кошти хочуть придбати ще один новий апарат для досліджень.

Штаб3
Штаб3

– Маємо 499 випадків недуги серед дорослих, 33 – у дітей. Інтенсивний показник складає 51 випадок на 100 тис. населення, – зазначає Володимир Паничев. – Зростання, на жаль, триває. Є ризик того, що у середині наступного місяці знову буде підйом захворюваності.

За словами начальника міського відділу охорони здоров’я і медичного забезпечення Василя Даньчака у медичних закладах міста ситуація є стабільною.

– У Тернопільській лікарні швидкої допомоги перебувають зараз 19 пацієнтів з лабораторно підтвердженим COVID-19, – каже він. – Маємо наразі 6 підозр, але 4-ро пацієнтів уже готуються на виписку. Серед них двоє жителів Тернополя. Загалом одужали 5 тернополян. Є серед них і лікар-стоматолог, який занедужав першим.

У дитячій лікарні кілька днів пацієнтів взагалі не було, але 23 квітня поступили двоє із підозрами. Привезли матір і дитину із Лановецького району. Дослідження взятого у них біоматеріалу ще тривають.

– У міській комунальній лікарні №3, яка визначена місцем обсервації, зараз перебувають 20 осіб, – уточнює він. – Окрім того, ми провели чимало експрес-тестів серед людей із груп ризику. Останніми перевіряли фахівців швидкої допомоги. Дослідження плануємо розширити. Для цього маємо намір придбати більше тестів.

Соколовський
Соколовський

Принагідно Василь Даньчак закликав тернополян і надалі дотримуватися усіх введених в місті обмежувальних заходів і не піддавати зайвий раз ризику своє життя та здоров’я. До того ж, на час вихідних правоохоронці посилять контроль за дитячими і спортивними майданчиками, а також – за кладовищами. Окрім того, в управлінні житлово-комунального господарства продовжать боротьбу зі стихійними сміттєзвалищами, аби уникнути підпалів.

Фото з трансляції засідання Штабу на сторінці Сергія Надала у соціальній мережі «Фейсбук» 

Вибір читачів за тиждень

Відео