Мапу Тернопільщини кроять по-новому

В ОДА розробили перспективний план формування території громад Тернопільської області.

За розробленою Кабміном методикою, на Тернопільщині планується створити 35 центрів громад. Територію аналізували за 12 напрямками і показниками: демографічними, економічними, інфраструктурними, культурними тощо.

На початковому етапі були визначені 26 громад, які відповідають всім критеріям, і ще 26 можливих. Щоб визначити центри громад, було створено робочу групу з 50 осіб - експертів, депутатів облради, голів сільських і селищних рад, міських голів.

Основними вимогами до створення територіальних громад є: доступність, спроможність і добровільність.

«Ми зобов’язані підготувати даний перспективний план відповідно до вимог Кабміну, – зазначив виконувач обов’язків заступника голови ОДА Іван Бабійчук. – Проте саме добровільність стоїть на чолі цього процесу. Якщо громади не захочуть об’єднуватися, ніхто змушувати не буде, вони можуть залишитись з тими повноваженнями, які в них є. Але ті, хто стануть центрами громад, стануть перспективними, конкурентоспроможними і самодостатніми. Це перший крок до децентралізації влади, адже вирішувати, хто буде керували, куди підуть гроші і в якому напрямку слід рухатись, буде не столиця чи область, а місцеві жителі».

За цим планом, гроші із загальнодержавного, обласного, районного рівнів перенаправлятимуть рівень територіальної громади - туди, де живуть люди. Крім того, об’єднавшись, громади зможуть розраховувати на додаткові кошти з Державного фонду регіонального розвитку на покращення інфраструктури. На території цих громад залишатимуться нові податки, зокрема, - вся орендна плата за землю, весь акцизний збір від продажу підакцизних товарів і податок на нерухомість. Інтереси окремо взятої громади представлятиме староста, якого обиратимуть жителі громади.

До речі, перспективний план ще знаходитиметься на стадії доопрацювання впродовж літа. За цей час ОДА проведе консультації та обговорення з місцевими жителями.

Юлія НІКІТІНА.

Фото автора.

Вибір читачів за тиждень

Відео