Тернопільські журналісти вшанували пам'ять Георгія Гонгадзе та усіх загиблих колег

16 вересня, у 15-у річницю з дня викрадення і вбивства Георгія Гонгадзе Тернопіль долучився до всеукраїнської акції вшанування загиблих журналістів. Вона пройшла у багатьох областях України під гаслом “Озбройтеся правдою!”.

Нагадаємо, 16 вересня 2000 року в Києві зник журналіст Георгій Гонгадзе. Після  оприлюднення звинувачень про можливу причетність влади до вбивства журналіста у Києві відбулися масові акції протесту. Щороку, у день річниці, у всіх областях України вшановують пам'ять Георгія Гонгадзе.

У Тернополі акція відбулася біля пам’ятника Незалежності України. Прийшли журналісти та представники громадських організацій. «Ми прийшли, щоб пом’янути колег. Зокрема, Георгія Гонгадзе, й тих, які загинули на війні. На жаль, в 2015 році ситуація з розслідуванням злочинів проти працівників ЗМІ не поліпшилася. Справа Гонгадзе щодо замовників вбивства й досі не завершена. Загальна кількість порушень свободи слова у 2014 році становила 995 випадків, що вдвічі перевищує показники 2013 року. Напади стали категорією, в якій зафіксовано найбільше порушень. Пік викрадень журналістів припав на квітень, коли в полоні побували 20 з них, усі – в Донецькій області. Загалом протягом року у полоні побували 79 журналістів, загинуло – сім», –  каже Анжела Кардинал – в.о. голови Тернопільського прес-клубу, який виступив співорганізатором заходу.

З Тернопільщини у зоні АТО загинуло двоє представників ЗМІ – фотожурналіст  Віктор Гурняк та військовий журналіст Дмитро Лабуткін.

Віктор Гурняк – волонтер, пластун, фотожурналіст загинув в зоні АТО 19 жовтня 2014 року. Він  намагався вивезти поранених на машині з поля бою, але потрапив під мінометний обстріл. Трагедія сталася у Луганській області, Віктору було 27.  Поховали Віктора Гурняка 22 жовтня 2014 року у Львові. Цьогоріч  в Тернополі, на стіні Технічного коледжу ТНТУ ім. І. Пулюя, відкрили меморіальну дошку на честь загиблого в зоні АТО бійця Віктора Гурняка.

Дмитро Лабуткін — перший загиблий в АТО військовий журналіст України. Він був помічником керівника сектору «С» зі зв’язків з громадськістю та засобів масової інформації. З 2009 року служив у Севастополі, працював у телерадіокомпанії Міністерства оборони України «Бриз», де очолив редакцію телебачення. 28-річний капітан-лейтенант зник 16 лютого 2015 року в районі Дебальцевого. Його тіло знайшли  через місяць у Дніпропетровському морзі. Поховали військового журналіста Дмитра Лабуткіна 25 березня у селі Білокриниця Тернопільської області. 

Джерело: www.day.kiev.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео