Ігор Закус: «Джаз - музика, яка робить людей кращими»

4 грудня відгримів перший день X міжнародного фестивалю "JazzBez". У Тернопільському драматичному театрі не було вільних місць. Серед відвідувачів знайшлись і ті, хто уже 10 років відвідує фестиваль та насолоджується нотками джазу.

В перший вечір фестивалю тернополяни слухали український гурт "JAZZ KOLO" (Ігор Закус із програмою "У колі друзів") та індійську музику від гурту "SAAGARA".

"ТЕРЕН" поспілкувався із легендарним джазовим музикантом Ігорем Закусем. 

- Вітаємо Вас на ювілейному міжнародному фестивалі у Тернополі. Яким ви вбачаєте «JazzBez» сьогодні?

- Вже більше 10 років – це один із найбільших фестивалів в Україні. Він проходить в кількох містах України та Польщі одночасно. Це – один із найпотужніших фестивалів. 

- Як можете оцінити розвиток фестивалю?

- Зараз мало що розвивається в Україні. Принаймні, цей фестиваль тримається на ногах і це дуже приємно. Він далі існує, це великий подвиг на сьогоднішній день. Схиляю голову перед організаторами.

- Що потрібно зробити команді музикантів, аби глядач оцінив роботу?

- По-моєму, команда робить все необхідне.Треба тільки людям ходити на концерти,  отримувати емоції та розвиватись. Джаз - це музика, яку треба не тільки слухати, вона не тільки дає емоції та розвиває фантазію, вона робить людей кращими. 

- Як ви ставитесь до різного роду фестивалів на фоні війни?

- Нормально ставлюсь, дуже позитивно, бо  якщо ще культура перестане існувати, то ми перестанемо існувати, як нація. Народ існує до тих пір, поки в нього є культура, є музика, якщо ще в нього це відібрати, тоді народу не стане.

- Скільки часу потрібно Вам для того, аби підготуватись до такого фестивалю?

- По-різному, в нас багато різних програм і сьогодні ми граємо одну, а на наступний тиждень граємо зовсім іншу програму. Це моя робота і я тим живу. Це може бути тиждень, а можуть роки проходити.

- Як бачите перспективи розвитку джазу в Україні?

- Так, як і все решта. Якщо в нас буде мир, якщо люди почнуть жити спокійно, нічого не лякатись, якщо хоч трошки заживуть ситніше ніж сьогодні, то в нас все буде добре, і з джазом, і з іншою музикою. Якщо далі буде все погано, то це все відображається на культурі та музиці.

 Деталі у відео.


Оксана СЛОБОДЯН

Вибір читачів за тиждень

Відео